Edebi Şahsiyetler

Jerzy Kosinski Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

1957’de Ford bursuyla ABD’ye gitti ve orada kaldı. 1960’ta Joseph Novak takma adıyla yazmaya başladı. 1965’te ABD uyruğuna geçti. Columbia, Wesleyan ve Princeton üniversitelerinde akademik çalışmalarda bulundu. 1970’ten 1973’e değin Yale Üniversitesi Tiyatro Okulu’nda ders verdi. Otuz altı dile çevrilen The Painted Bird (Boyalı Kuş) adlı romanıyla büyük ün kazandı. Bu kitap Fransa’da en iyi yabancı roman seçildi, Steps (Adımlar) adlı romanı da ABD’nin en büyük kitap ödülü olan Ulusal Kitap Ödülü’nü aldı. Being There (Bir Yerde) adlı yapıtı filme çekildi. Türkiye’de Merhaba Dünya adıyla gösterilen bu film yaygın bir başarı kazandı. Kosinski, Reds (“Kızıllar”) filminde aldığı rolle ilk kez sinema oyunculuğunu denedi.

20.yy’ın ikinci yarısının en önemli psikolojik roman yazarlarından biri sayılır. Polonya’daki siyasal sistemin bireyin üstünde buyurucu bir güç oluşturmasını eleştirdiği gibi, insanları tekdüze bir kalıba sokan Amerikan kitle kültürüne de karşı çıkmıştır. Anlatıda konu yerine olayları vurgulamayı seçmiştir. Ona göre konu, önceden saptanmış bir kader düşüncesinden doğar, oysa olaylar yaşanan anlardan çıkarılan bilinci ifade ederler. Kâbuslarla geçen çocukluk yıllarının malzemesini de kullanarak, okuyucunun karşısına irkiltici ve çarpıcı olaylar getirmiştir. Yapıtlarıyla bireyi ahlak ve duygu bakımından sürekli uyanık tutmaya çalışmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): The Future is Ours, Comrade, 1960, (“Gelecek Bizim, Yoldaş”); No Third Path, 1962, (“Üçüncü Bir Yol Yok”); The Painted Bird, 1965, (Boyalı Kuş); Steps, 1968, (Adımlar); Being There, 1971, (Bir Yerde); The Devil Tree, 1973, (Şeytan Ağacı); Cockpit, 1975, (Boşluk); Blind Date, 1977, (Kör Randevu); Passion Play, 1979; Pinball, 1982.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi