Tarihi Şahsiyetler

Jeanne d’Arc (Jan Dark) Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

Kral VII.Charles, Jeanne d’Arc’ı kurtarmak için hiçbir çaba göstermedi. Kaçma girişimleri sonuç vermeyen Jeanne d’Arc, çeşitli hapisanelerde dolaştırıldıktan sonra, 9 Ocak 1431’de Rouen’da mahkeme önüne çıkarıldı. Engizisyon mahkemesi tarafından dine karşı gelmek ve büyücülük yapmakla suçlandı. Kapalı yapılan duruşmalar boyunca ağır baskılar ve oyunlarla karşı karşıya kaldıysa da, suçlamaları kabul etmedi. Mahkeme halk arasındaki efsaneyi yıkmak için bir hayli uğraştı. Paris Universitesi’nin yetkili kurullarından görüş alarak suçlamalarına hukuksal bir temel kazandırmak istedi. Bu arada ağır hastalanan Jeanne d’Arc’m eceliyle ölmemesi için büyük özen gösterildi. Sonunda, Mayıs 1431’de suçlu olduğuna karar verildi. Bu duruşmaya, inançlarından vazgeçtiğinin bir belirtisi olarak kadın elbiseleri içinde çıkarıldı. Hapishaneye döndüğünde yeniden erkek elbisesi giymesi üzerine, 30 Mayıs 1431’de Rouen kentinin Vieux-Marche alanında diri diri yakıldı. Kaynaklara göre Jeanne d’Arc yanarken bile metanetini yitirmemiş, binlerce insan kendisi için gözyaşı dökmüştür.

1450’de Rouen’a giden VII.Charles, Jeanne d’Arc’m yeniden yargılanması için buyruk verdi. Çok sayıda tanığın dinlenmesinden sonra suçsuz bulundu ve bu karar 1456’da papa tarafından onaylandı. Mayıs 1920’de de Vatikan tarafından azize olarak kutsandı. Ayrıca Fransız parlamentosu, Mayıs ayının ikinci pazar gününü Jeanne d’Arc’ın onuruna ulusal bayram günü ilan etti.

Orleans Bakiresi adıyla da anılan Jeanne d’Arc çok sayıda sanat ve edebiyat yapıtına konu olmuştur.

• KAYNAKLAR: L.d’Arc, Les memoires et consultations en faveur de Jeanne d’Arc, 1889; J.Quicherat, Proces de condamnation et de rehabilitation de Jeanne d’Arc, 5 cilt, 1841-1849; W.R.Trask, Joan of Arc: Self Portrait, 1936.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler