Edebi Şahsiyetler

Jean Vilar Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

VILAR, Jean (1912-1971)

Fransız tiyatro adamı. Oyunculuğu ve yönetmenliğinin yanı sıra, yöneticiliği ve halk tiyatrosu yönündeki çabalarıyla da önem kazanmıştır.

25 Mart 1912’de Sete’te doğdu, 28 Mayıs 1971 ’de aynı yerde öldü. Montpellier ve Paris üniversitelerinde öğrenim gördü. Önceleri caz müziğiyle ilgilendi. 1933’te Charles Dullin’le karşılaştıktan sonra tiyatro çalışmalarına yöneldi, onun öğrencisi oldu. Oyuncu olarak katıldığı ülke çapındaki turnelerin ardından 1943’te Paris’te yönetmenliğe başladı. 1947’de Avig-non’da bir tiyatro şenliği düzenleyerek Avignon Şenliği geleneğini başlattı. 1951’de TNP’yi (Theâtre National Populaire-Ulusal Halk Tiyatrosu) kurdu. Gerard Philipe, Maria Casares gibi güçlü oyuncuları da kadrosunda barındıran bu tiyatroyu 1963’e değin yönetti. Emekliye ayrıldığı bu yıldan sonra, bağımsız olarak Avrupa’nın çeşitli yerlerinde oyunlar ve operalar sahneye koydu. Avignon Şenliği’nin yönetimini de ölümüne değin sürdürdü.

Vilar, Theâtre National Populaire’i tiyatro sanatının başyapıtlarının başarıyla sahnelendiği önemli bir sanat ve eğitim merkezi haline getirmiştir. Tiyatroyu, uzak bölgelerde oturanlara ve tiyatro izleyemeyen geniş kitlelere götürmeyi amaçlayan, gerçek anlamda bir halk tiyatrosu oluşturmaya çalışmış, ülkesinin sanat yaşamına ve tiyatro kültürünün gelişmesine önemli katkılarda bulunmuştur. Yönetmen olarak, yeni yorumlarda bile klasik diksiyon ve hareket öğelerine ağırlık vermiş, seçmeci üslubu kimilerince eleştirilmiştir. Rol aldığı az sayıda filmde, başarılı oyunculuğuyla dikkati çekmiştir.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler