Edebi Şahsiyetler

Jean Renoir Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

RENOIR, Jean (1894-1979)

Fransız sinema yönetmeni. Birbirinden değişik filmleri ve özgün üslubuyla Fransız sinemasına Altın Çağ’ını yaşatmış ve sinema sanatının büyük ustaları arasına girmiştir.

15 Eylül 1894’te Paris’te doğdu, 12 Şubat 1979’da ABD’nin Califomia Eyaleti’nde Beverly Hills’de öldü. Ressam Auguste Renoir’ın oğlu, oyuncu Pierre Renoir’ın küçük kardeşi ve görüntü yönetmeni Claude Renoir’m amcasıdır. Çocukluğu Paris’te ve ailesinin Güney Fransa’daki kır evinde geçti. Bu ona, sonraları filmlerinde eşsiz bir biçimde yansıtacağı, doğayla bütünleşmiş bir özgürlük ve güzellik duyarlığı kazandırdı.

Felsefe ve matematik okudu. 1913’te asker oldu, piyade ve sonra pilot olarak I.Dünya Savaşı’na katıldı. İki kez yaralandıktan sonra terhis edildi. 1919’da babasının modellerinden, gelecekte Catherine Hessling adıyla ünlü bir oyuncu olacak olan Andree Heuchling’le evlendi. Karısıyla birlikte dört yıl boyunca seramik yaptı. Bu arada giderek sinemaya ilgi duymaya başladı. Karısına sinemada olanak sağlayabilmek için, babasından kalan parayla bağımsız bir yapım şirketi kurdu. Bu şirketin ilk filmi, Albert Dieudonne’nin yönettiği Une vie sans joie (“Keyifsiz Bir Yaşam”) oldu. 1924’te çekilen filmin senaryosunu Renoir yazmış ve yardımcı rollerin birinde de oynamıştı.

İlgili Makaleler