Edebi Şahsiyetler

Jean-Pierre Melville Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

MELVİLLE, Jean-Pierre (1917-1973)

Fransız sinema yönetmeni. ILDünya Savaşı sonrası Fransız sinemasının gelişiminde etkili olmuştur.

20    Ekim 1917’de Paris’te doğdu, 2 Ağustos 1973’te aynı kentte öldü. Asıl adı Jean-Pierre Grumbach’tır. Melville adını, çok sevdiği ABD’li romancı Herman Melville’den almıştır. Genç yaşta amatör film çalışmaları yapmıştı, ancak II.Dünya Savaşı yüzünden çalışmalarına ara vermek zorunda kaldı. 1946’da kendi yapım şirketini kurdu ve az masraflı, filmler çekti. Küçük bir çekirdek kadroyla tamamlanan, ünlü yıldızların rol almadığı, genellikle doğal mekânlarda çekilen ve dekor gerektirmeyen bu filmlerin bazılarında kameramanlığı ve sanat yönetmenliğini de kendisi üstlendi. Film sanayiinin dışında kalarak bağımsız tavrını sürdürdüğü bu dönem filmleriyle, 1950’lerde Fransa’da gelişen Yeni Dalga akımına bağlı genç yönetmenlere örnek oldu. Truffaut, Godard ve Chabrol gibi Yeni Dalga yönetmenlerini önemli ölçüde etkileyen Le silence de la mer (“Denizin Sessizliği”) ile Cocteau’nun bir romanından uyarlanan Les enfants terribles (“Müthiş Çocuklar”) bu filmlerinin en başarılılarındandır.

Genç bir dul kadınla genç bir papaz arasındaki ilişkiyi konu alan 1961 yapımı Leon Marin Pretre (“Papaz Leon Marin”) ilk ticari filmidir. Melville, 1960’larda, Le Doulos gibi, Le deuxieme souffle (“İkinci Soluk”) ve Le samourai (Kiralık Katil) gibi gangster filmleri de yaptı. Delon ve Belmondo gibi yıldızların rol aldığı, daha ticari ve masraflı olan bu filmler, gerek temalan, gerek stilize dekorlarıyla, 1930’lar Hollywood sinemasının etkilerini taşır ve Melville’in ilk dönem yapıtlarından ayrılır.

•    YAPITLAR (başlıca): Vingt-quatre heures de la vie d’un clown, 1946, (“Bir Palyaço’nun Yaşamında Yirmi Dört Saat”); Le silence de la mer, 1948, (“Denizin Sessizliği”); Les enfants terribles, 1949, (“Müthiş Çocuklar”); Bob le fUmbeur, 1955; Deux hommes dans Manhattan, 1959, (“Manhattan’da İki Adam”); Leon Marin Pretre, 1961, (“Papaz Leon Marin”); Le Doulos, 1962; L’aîne des Ferchaux, 1962, (“Ferchaux’lann Büyüğü”); Le deuxieme souffle, 1966, (“İkinci Soluk”); Le samourai,1967, (Kiralık Katil); L’armee des ombres,1969, (“Gölgeler Ordusu”); Le cercle rouge, 1970, (“Kızıl Çember”); Un flic, 1972, (Gecelerin Adamı).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler