Kimdir

Jean-Paul Belmondo kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Jean-Paul Belmondo kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1933) Fransız sinema oyuncusu. Çağdaş Fransız sinemasının en gözde erkek oyuncularından biridir. Nisan 1933’te, Paris yakınında Neuilly-sur- Seine’de, bir heykeltıraşın oğlu olarak dünyaya geldi. Paris Konservatuvarı’nda tiyatro öğrenimi gördü, ilk başarılarını kazanmadan önce uzun süre küçük kent tiyatrolarında oynadı. Sinemada küçük rollerde gö­rünmüştü ama asıl ününe Godard’ın ilk sinema filmi olan A Bout de Souffle’deki (Serseri Aşıklar) rolüyle kavuştu. Bu filmde Bogart, James Dean ve benzeri sinema kahramanlarının karışımı olan bir gangsteri canlandırdı. Belmondo kısa zamanda Yeni Dalga’nın en gözde oyuncusu olup çıktı. Aynı yıl Marguerite Duras’nın romanından uyarlanan Peter Brook’un Moderato Cantabile’sinde, De Sica’nın İtalyan-Fransız ortak yapımı La Ciociara’sında başrol oynadı. 1961’de Andre Cayatte’in Leon Morin, Preire ve Jean Luc Godard’ın Une Femme est une Femme filmleriyle ününü sürdürdü. Belmondo önemli yönetmenlerin filmlerinde oynattıkları nitelikli bir oyuncu olmanın yanı sıra peşpeşe serüven filmleri çevirerek seyircinin çok tuttuğu bir oyuncu olmayı da başardı. Un nomee la Rocca, Cartouche, L’Homme d’Rio (Rio Macerası) bu türün en başarılı örneklerindendir.

Oyuncu 1965 yılında Godard’ın en önemli film­lerinden biri olan Pierrot le Fou da A Bout de Souffle’dekı rolünün daha karamsar bir çeşitlemesini oynadı. Bu rolüyle gene büyük bir başarı sağladı.

Belmondo’nun bundan sonraki rolleri gene serü­ven filmleriyle önemli yönetmenlerin yapımları ara­sında değişti durdu. Tendre Voyou (1966) gibi serüven-güldürüler, Paris brûle-t-ıl’i (1967) gibi büyük yapımlar, François Truffaut’nun La Sirene du Mississippi’si (1969) bu dönemde başrolünü oynadığı filmler arasındadır. 1970 yılında Alain Delon ile birlikte oynadığı Borsalino büyük bir başarı kazanın­ca Belmondo iyiden iyiye büyük yıldızlar arasına girdi.

Belmondo güçlü ve sevimli kişiliği, vurdulu kırdılı filmlerde olduğu kadar çağdaş yaşamdan tipleri canlandırmakla da başarı kazanmasıyla dikkati çeken çağımız sinema yıldızlarındandır.

YAPITLAR (başlıca):

Oynadığı Filmler:

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 15. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983