Edebi Şahsiyetler

Jean Moreas Kimdir, Kısaca Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MOREAS, Jean (1856-1910)

Yunan asıllı Fransız şair. Şiirde Simgecilik (Sembolizm) akımına öncülük etmiştir.

15 Nisan 1856’da Atina’da doğdu, 31 Mart 1910’da Paris’te öldü. Asıl adı Yannis Papadiamanto-poulos’tur. Bir hukukçunun oğluydu, çocukluğu ve öğrenim yılları Atina’da geçti. 1879’da Paris’e yerleşerek edebiyatla uğraşmaya başladı. 1882’ye değin Avrupa’nın birçok ülkesini dolaştı. Yaşamı boyunca Avrupa edebiyatındaki çeşitli akımlara öncülük etti.

Edebiyat yaşamının ilk dönemlerinde şiiri öznellikten arındırarak biçimsel etkinliğe ve salt güzele yönelen Parnasçılar’a ve yine sanatın bağımsızlığı temelinde biçimsel yetkinliğe ulaşmayı amaçlayan Dekadantlar’a katıldı. Bu dönem şiirlerinin en önemlilerini 1884’te çıkan Les syrtes adlı yapıtında derledi. Daha sonra Simgecilik’e yöneldi. Şiirde Simgecilik’in ilkeleri ilk kez, onun 11 Ağustos 1885’te XIX’ Siecle’de yayımlanan bir makalesiyle belirlendi. Ertesi yıl Le Figaro’di. yayımladığı Simgecilik’in bildirgesi edebiyat çevrelerinde büyük yankılar uyandırdı. Aynı yıl Le Symboliste adlı bir dergi çıkarmaya başladı. Les cantilenes, (“Dokunaklı Şarkılar”) ve Le pelerin passiorırıe, (“Tutkulu Hacı”) bu dönem yapıtlarının en ünlüleri ve simgeci şiirin en önemli örnekleridir.

1891’de Simgeciler’den ayrıldı. Raymond de la Tailhede, Maurice du Plessys, Ernest Raynaud ve Charles Maurras gibi genç şairlerle birlikte 16. ve 17. yy’lar Fransız şiirine egemen olan Klasik Yunan ve Latin şiiri etkilerini canlandırmayı amaçlayan Roman Okulu’nu başlattı. Son dönem yapıtlarından Stances (“Kıtalar”) ve Euripides’ten esinlenerek yazdığı lphı-genie bu anlayışın en belirgin örneklerini oluşturur.

•    YAPITLAR (başlıca): Les syrtes, 1884; Les cantilenes, 1886, (“Dokunaklı Şarkılar”); Le pelerin passionne, 1891, (“Tutkulu Hacı”); Enone au clairvisage, 1893, (“Aydınlık Yüzlü Enone”); Eriphyle, 1894; Sylves, 1896, (“Korular”); Stances, 1899-1905, (“Kıtalar”); Iphigenie, 1903.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi
vikipedi, ekşi

İlgili Makaleler