Filozoflar

Jean Meslier (Filozoflar Biyografileri)

Jean Meslier

filozof-3/jean meslier Jean Meslier (15 Ocak 1664-1729) yılları arasında yaşamış rahip.

Köyünün ağası olan M. de Touilly’yi bazı kötü muamelelerinden dolayı vaaz verirken köylüye eleştirdi. Ağa tarafından piskoposa şikayet edilen Meslier, Reims piskoposu tarafından azarlanarak mahkûm edildi. Meslier bir sonraki vaazında kürsüye çıkarak kardinalin verdiği karardan ötürü şöyle yakındı:
« İşte zavallı köy rahiplerinin alışılmış sonu! Büyük efendiler olan piskoposlar onlara hakaret eder, onları dinlemezler. Şimdi buranın ağası için dua edelim: Antoine de Touilly’yi doğru yola getirmesi, hiçbir zaman yoksula hakaret etmek ve yetimi soymak durumlarına düşürmemesi lütfunu ve iyiliklerini ona layık buyurması için Allah’a niyazda bulunacağız. »

Bunun üzerine Meslier ağa tarafından piskoposa yeniden şikayet edilir ve aynı hakaretlere maruz kalır.

1729’da öldüğünde 65 yaşındaydı. Malını mülkünü yoksul köylüye bıraktı.

Evinde 366 sayfalık 3 nüsha kitap bulundu. Tamamı kendi el yazısıydı. Bir nüshasına piskopos el koydu. Diğer bir nüshası adliye bakanlığına gönderildi. Son nüsha ise Comte de Caylus’da kaldı ve bir süre sonra el altından Paris’te satılmaya başlandı.

Voltaire bu nüshalardan birini okuduğunda D’Alambert’e şöyle yazıyordu:
« Hollanda’da ölen Jean Meslier’in Vasiyetnamesi’ni yayınlamışlar. Okurken dehşetten titredim. Hıristiyanlık eğitimi aldığından dolayı, ölürken Allah’tan af isteyen bir rahibin şehadeti, özgür olanları büyük ölçüde sağlamlaştırabilecek içeriktedir.. Ölümün kucağında bulunduğu bir sırada Meslier Hz.İsa’nın dini aleyhinde yazıyordu; o öyle bir andır ki, düşüncelerini ve duygularını en çok saklayan kimseler bile yalan söylemeye cesaret edemezler, o anda en korkusuzlar titrer. »

Çalışmaları

1. ^ 1864 introduction to Meslier’s Testament

2. ^ a b Antognazza, Maria Rosa (2006). “Arguments for the existence of God: the continental European debate”, pp. 734-5, in Haakonssen, Knud. The Cambridge History of Eighteenth-century Philosophy, vol.

2. Cambridge University Press.
3. ^ a b Fonnesu, Luca (2006). “The problem of theodicy”, pp. 766, in Haakonssen, Knud. The Cambridge History of Eighteenth-century Philosophy, vol.

2. Cambridge University Press.
4. ^ Peter Byrne, James Leslie Houlden, (1995), Companion Encyclopedia of Theology, page 259. Taylor & Francis
5. ^ J. O. Lindsay, (1957), The New Cambridge Modern History, page 86. Cambridge University Press.
6. ^ John Hedley Brooke, (1991), Science and Religion: Some Historical Perspectives, page 171. Cambridge University Press.
7. ^ a b Peter France, (1995), The new Oxford companion to literature in French, page 523. Oxford University Press
8. ^ Jean Meslier, Testament, ch. 2: «Il souhaitait que tous les grands de la Terre et que tous les nobles fussent pendus et étranglés avec les boyaux des prêtres.»
9. ^ George Huppert, (1999), The style of Paris: Renaissance origins of the French Enlightenment, page 108. Indiana University Press
10. ^ Diderot, Dithrambe sur Féte des Rois: «Et des boyaux du dernier prêtre serrons le cou du dernier roi.»
11. ^ “Utopianism in the Renaissance and Enlightenment”, in Donald F. Busky, (2002), Communism in History and Theory, pages 54-5. Greenwood
1

2. ^ See Wade (1933) for a discussion of the different versions and Extraits of the manuscript of the Testament
13. ^ See for example: McGrath, Alister (2004). The Twilight of Atheism. (p.24)
14. ^ Morehouse (1936, pp.26-27), see also Wade (1933, p.387, but especially p.393-394).
15. ^ Deprun et al (1972)
16. ^ Baron d’Holbach – Good Sense
17. ^ Baron d’Holbach – Good Sense: Transcription Notes “Holbach published Le Bon Sens anonymously in 177

2. The book was mistakenly identified as the work of Jean Meslier (1664-1729), a Catholic priest who had renounced Christianity in a posthumously published Testament. As late as the 20th century English translations of Le Bon Sens were still being published under Meslier’s name, often bearing such titles as Common Sense and Superstition in All Ages. Editions ascribed to Meslier frequently include an abstract of his Testament together with Voltaire’s correspondence regarding Meslier.”
18. ^ Testament: Memoir of the Thoughts and Sentiments of Jean Meslier. Prometheus Books, 2009.
19. ^ Michel Onfray, In Defence Of Atheism, translation by Jeremy Leggatt, Arcade Publishing, 2007, p.29.

kaynak: vikipedi