Edebi Şahsiyetler

Jean-Louis Barrault Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BARRAULT, Jean-Louis (1910 – 22 Ocak 1994, Paris)

Fransız tiyatro yönetmeni ve oyuncusu. Modern Fransız tiyatrosunda 1940’lardan başlayarak gelişen Tümel tiyatro (theâtre total) anlayışının en önemli temsilcilerindendir.

8    Eylül 1910’da Le Vesinet’de doğdu. Bir süre resim çalıştıktan sonra oyuncu ve yönetmen Charles Dullin’in özendirmesiyle tiyatro öğrenimi görmek için Ecole de l’Atelier’ye girdi. Öğrencilik yıllarında yetenekli bir oyuncu olarak ilgileri üzerinde topladı. Etienne Ducreux ile birlikte pandomim çalıştı. Arta-ud’nun kısa ömürlü Theâtre de la Cruaute’sinde (Vahşet Tiyatrosu) yönetmen yardımcılığı yaptı. 1940’ta Jacques Copeau tarafından Comedie-Française’de oyuncu ve yönetmen olarak görevlendirildi. Aynı yıl oyuncu Madeleine Renaud ile evlendi. 1946’da Comedie-Française’den ayrılarak eşiyle birlikte Compagnie Renaud-Barrault adıyla kendi topluluğunu kurdu. 1959’da Comedie-Française’nin bir bölümü olan Odeon-Theâtre’ın (yeni adıyla Theâtre de France) başına getirildi. 1968 olayları sırasında bu görevinden alındı. 1965-1967 ve 1972-1974 arasında Theâtre des Nations’da çalıştı. 1974’te Theâtre d’Or-say’ı kurdu ve yönetmenliğini yaptı.

Barrault’nun 1935’te sahneye koyduğu ilk özgün yapıtı Autour d’une mere (“Deniz Kenarında”) Fa-ulkner’ın As I Lay Dying (Döşeğimde Ölürken) adlı romanının yarı söz yarı pandomime dayanan bir uyarlamasıdır. Cervantes’den uyarladığı Numance ve Knut Hamsun’un romanından uyarladığı La Faim (Açlık) bu türdeki deneysel çalışmalarının başka örnekleridir. Barrault, aynı yıllarda, özellikle Molie-re’in oyunlarında aldığı rollerle klasik oyunculuk üslubu ve tekniğinde ustalaştı. Comedie-Française’e girdikten sonra Paul Claudel’in Le Soulier de Satin (“Atlas Ayakkabı”) ve Shakespeare’in Antonius ve Kleopatra’smı repertuarına kattı. Bu yıllardan başlayarak uyarlama ve sahnelemelerindeki avant-garde (öncü) biçimi çoğu kez tepkiyle karşılandı. Kendi topluluğunu kurduktan sonra Shakespeare, Moliere ve Marivaux gibi yazarların klasikleşmiş oyunlarının yanı sıra modern oyunlar, pandomim oyunları ve operetlerden oluşan zengin bir repertuar hazırladı.