Edebi Şahsiyetler

Jean Froissart Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Kısa Bilgi

FROISSART, Jean (1337-1404)

Fransız, tarihçi ve şair. 1325-1400 arasındaki tarihsel olayları büyük ölçüde kişisel gözlemlerine dayalı bir biçimde anlatmıştır.

1337’de Valenciennes’de doğduğu, 1404’te Chi-may’da öldüğü sanılmaktadır. 1361’de İngiltere’ye gitti ve Kraliçe Philippa’nın sekreteri oldu. 1369’da Kraliçe Philippa ölünce Valenciennes’e döndü. Blois kontu II. Guy de Chatillon’un hizmetinde papaz olarak görev yaptı. II. Guy de Chatillon 1384’te onu Chimay piskoposluk meclisi üyesi yaptı. Froissart 1394’te İngiltere’ye gitti. 1395’te Chimay’a döndü.

Froissart’ın en önemli yapıtı Chroniques de France, d’ Engleterre et des pais voisins’dir (“Fransa, İngiltere ve Komşu Ülkelere İlişkin Tarihsel Yazılar”). 1325-1400 arasındaki tarihsel olayları kapsayan yapıtın 1361’e kadar olan bölümü Flaman yazar Jean le Bel’in çalışmaları üzerine temellenmiştir. İkinci bölüm Flanders’teki olayları ve Tournai Barışı’nı anlatmaktadır. Üçüncü bölümde İspanya ve Portekiz’i anlatan yazar son bölümde İngiltere’ye gittiğinde edindiği izlenimleri kaydetmektedir.

Tarihçi olmaktan çok bir vakanüvis olan Froissart Orta Çağ’ın feodal yaşantısını yapıtına canlı bir biçimde aktarmıştır. Öte yandan saray çevreleriyle kurduğu yakın ilişkiler, yapıtının temel konularından biri olan İngiltere ve Fransa arasındaki Yüzyıl Savaşı’ na ilişkin bilgileri birinci elden edinmesine olanak vermiştir. Soyluların bakış açısının ve şövalyelik ideallerinin etkilerinin gözlemlendiği yapıtında yoksul sınıfların sorunlarına fazla yer vermemiştir.

Ünlü bir şair olan Froissart lirik ve öğretici (didactic) tarzda şiirler yazmıştır. Mecazlı şiirlerinde saray aşklarını yüceltmiş, dörtlüklerinde (ballades) ve rondolarında (rondeaux) kişisel duygularını ön plana çıkaran bir anlatım biçimi kullanmıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Le premier (quart) volüme de Froissart des chroniques de France, 4 cilt, 1495, (“Froissart’ ın Fransa’ya İlişkin Tarihsel Yazılarının İlk (dörtte bir) Cildi”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler