Tarihi Şahsiyetler

Jean-François de La Perouse Kimdir, Hayatı, Keşifleri, Hakkında Bilgi

LA PEROUSE, Jean François (1741-1788?)

Fransız, denizci. Büyük Okyanus’ta keşif yolculukları yapmıştır.

Jean François de Galaup La Perouse 22 Ağustos 1741’de Fransa’da Albi yakınlarında Le Gua’da doğdu, Büyük Okyanus’taki Vanikoro Adası’nda öldü. Ölüm tarihi kesin değildir. 1756’da deniz muhafızı, 1780’de albay oldu. 1782’de Amerikan Bağımsızlık Savaşı sırasında Hudson Körfezi’ndeki İngiliz güçlerini yenilgiye uğrattı. 1785’te Fransa Kralı XVI.Louis tarafından keşif yolculukları yapmakla görevlendirilen La Perouse, 1 Ağustos’ta La Boussole ve Astrolabe adlı gemileriyle Brest’ten yola çıktı.

9 Nisan 1786’da Büyük Okyanus’un güneyinde bulunan Oster (Paskalya) Adası’na, 29 Mayıs’ta da Hawaii Adaları’na ulaştı. Oradan Kuzey Amerika’ya doğru yola çıkarak Haziran’da Alaska’nın güney kıyılarına, daha sonra da kıyıyı güneye doğru izleyerek Monterey’e vardı. Bu arada Necker Adası’m buldu. Sonra Büyük Okyanus’u geçerek 3 Ocak 1787’de Güney Çin kıyılarındaki Makao’ya ulaştı. Daha sonra Filipinler’e gitti. 9 Nisan’da Manila’dan ayrılarak Japonya’ya doğru yola çıktı. Japon Denizi’ nden geçerek Tatarki Boğazı’na ulaştı. 2 Ağustos’ta Sahalin ve Hokkaido adalarını birbirinden ayıran ve o günden sonra kendi adım alacak olan La Perouse Boğazı’nı keşfetti. Daha sonra Kamçatka Yarımadası’ ndaki Petropavlovsk’a varan La Perouse, bu arada tuğamiralliğe yükseltildi. Yolculuk notlarını ve haritalarını bir arkadaşıyla Fransa’ya gönderdi.

La Perouse Büyük Okyanus’un orta kısmına doğru yola çıkarak Samoa Adaları’na vardı. Orada arkadaşı de Langle ve 10 adamı yerliler tarafından öldürüldü. La Perouse oradan Tonga Adaları’na ve Norfolk Adası’na geçti. 26 Ocak 1788’de Avustralya’ nın güneydoğusunda bulunan Botany Bay koyuna ulaştı. 10 Mart’ta oradan ayrılan La Perouse’dan uzun süre haber alınamadı. 1827’de İngiliz denizci Peter Dillon, Santa Cruz Adaları’ndan biri olan Vanikoro’ da La Perouse’a ait olduğunu sandığı bazı eşya parçaları buldu. Fransız kâşifi Dumont 1828’de Vanikoro’ya giderek La Perouse’un gemilerinin ada yakınında battığını ve birçok denizcinin yerliler tarafından öldürüldüğünü öğrendi. La Perouse’uft da büyük bir olasılıkla bu sırada öldürülmüş olduğu sanılmaktadır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler