Edebi Şahsiyetler

Jean-Claude Forest Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Forest’in ünü 1960’ların ortasından sonra zayıflamaya başlamıştır. Yapıtlarından oluşan bir dizi sergi başarısız olmuş, Barbarella’yı yeniden canlandırma çabası da olumsuz sonuçlanmıştır. Son çizgi roman denemelerinden biri olan Mysterieuse Matin, Midi et Soir (“Gizemli Sabah, Öğlen ve Akşam”) önceleri France Soir gazetesinde yayımlanırken, daha sonra Pilote adlı çocuk dergisinde sürmüştür. Forest çizgi romanın yanı sıra dergi ve kitap kapakları, plak kılıfları ve afişler için tasarımlar da yapmıştır.

İlk çizgi romanlar çocuklar için komik öyküler biçimindeydi. Bunu daha sonra büyükleri de göz önüne alarak hazırlananlar izlemişse de, okuyucusunun büyük bir bölümünün çocuklardan oluştuğu varsayımı çizgi romanı etkilemeyi sürdürmüş, bu da kimi konuların ele alınmamasına yol açmıştır. Forest, Barbarella ile bunlardan biri olan cinselliği çizgi romana getirerek doğrudan büyükler için hazırlanan ilk çizgi romanlardan birini gerçekleştirmiştir.

Barbarella, uzayda gezegenden gezegene dolaşan bir genç kadının öyküsüdür. Basma gelen türlü işlerin yanı sıra oldukça serbest aşk maceraları da yaşar. Forest biraz bilim kurgu, biraz gülmece, biraz da cinsellik içeren ‘ou öyküyü ince, kıvrak ve usta işi çizgileriyle anlatmıştır. Barbarella’mn ünlenmesine, ilk çıktığı zaman Fransa’da yasaklanmasının da katkısı olmuştur. 1964’te kitap olarak yayımlanan bu çizgi roman, 1968’de Forest tarafından tasarlanan, Roger Vadim tarafından yönetilen ve başrolünü Jane Fonda’ mn oynadığı bir filme de konu olmuştur.

YAPITLAR (başlıca): Barbarella, 1964; Barbarella les coleres de mange-minutes, 1969, (“Barbarella, Zaman Göçürenin Öfkesi).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi