Edebi Şahsiyetler

Jean-Baptiste-Simeon Chardin Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

CHARDIN, Jean-Baptiste-Simeon (1699-1779)

Fransız, ressam. Genellikle natürmortlar, ev içi görüntüleri, günlük işleriyle uğraşan insan resimleri ve portreler yapmıştır.

2 Kasım 1699’da Paris’te doğdu, 6 Aralık 1779’da aynı kentte öldü. Küçük yaşta babasının yanında çalışmaya başladı. 18 yaşında “tarihsel resimler” yapan ressam Haillet de Cajez’nin yanma girdi. Geleneğe göre bir süre onun yapıtlarını kopya etti. Bazı kaynaklarda babasının San Luke Akademisi’ne girmesini sağladığı belirtilirse de, Akademi’nin belgelerinde adı geçmemektedir. Chardin’i Cajez’nin yanındaki sıkıcı ortamdan ressam Nicholas Coypel kurtardı. Portrelerindeki bazı ayrıntıları yardımcılarına ve çıraklarına yaptıran Coypel, Chardin’den, resimlerinden birindeki bir tüfeği çok gerçekçi bir biçimde canlandırmasını istedi. Sonuçtan memnun kalınca da onu Fontainblcau’daki duvar resimlerinin onaranında çalışan ressam J.B.Van Loo’ya salık verdi. O günlerde, babasının doktor olan bir arkadaşı için hazırladığı tabela, Chardin’e ün getirdi. Büyük boyutlu bir tahta üstündeki bu tabelada, tıp mesleğini temsil eden araçlar yerine, doktoru, düelloda yaralanmış bir adamın yarasını büyük bir kalabalığın ortasında tedavi ederken gösteren bir resim yer alıyordu.

1728’de çeşitli natürmortlardan oluşan resimlerini genç ressamların açık hava sergisinde sergiledi. Bunlar arasındaki Kalkan Balığı ve Büfe adlı yapıtlarıyla 23 Eylül 1728’de Academıe Royal de Peinture et de Sculpture’e (Kraliyet Resim ve Heykel Akademisi) üye kabul edildi. 1731’de evlendi. Oğlu Pierre Jean da sonradan ressam oldu.

İlgili Makaleler