Edebi Şahsiyetler

Jascha Heifetz Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

HEIFETZ, Jasha (1901 10 Aralık 1987)

Rus asıllı ABD’li kemancı. Yetkin tekniği ve titiz, kesin yorumlarıyla tanınmıştır.

2 Şubat 1901’de Litvanya’da (Vilnius) Vilna’da doğdu. Yahudi asıllı bir ailedendi. Uç yaşındayken, başarılı bir kemancı olan babasından ilk derslerini almaya başladı. Daha sonra Vilna Müzik Okulu’na girdi. Altı yaşında Mendelssohn’un Keman Konçertosu’hu çalabiliyordu. Sekiz yaşında Vilna Müzik Okulu’nu bitirdi. 1910’da St.Petersburg (bugün Leningrad) Konservatuvarı’na girdi. Ünlü kemancı ve öğretmen Leopold Auer’in(l 845-1930) sınıfında en genç öğrenci olarak yer aldı. On iki yaşında Rusya, Almanya ve İskandinavya’da turneler gerçekleştirerek büyük bir başarı kazandı. Berlin’de kendisini dinleyen orkestra şefi Arthur Nikisch’ten Berlin Filarmoni Orkestrası eşliğinde Çaykovski’nin Kemar Konçertosu’nu çalması için çağrı aldı. Ertesi yıl Berlin, Viyana ve Leipzig’de konserler verdi.

1917’de Sibirya üzerinden ABD’ye kaçtı. New York’taki Carnegie Hall’de verdiği konser, bu ülkede de ününün yayılmasını sağladı. Daha sonraki yıllarda İngiltere, Avustralya ve Uzakdoğu’da turnelere çıktı. 1925’te ABD uyruğuna geçti. Bir yıl sonra Filistin’e giderek ücretsiz konserler verdi. Giderek dünyanın en usta kemancılardan biri olarak ünlendi, pek çok konser, turne ve plak kaydı gerçekleştirdi.

Bach, Vivaldi ve Poulenc’in yapıtlarından keman için düzenlemeler yapmış olan Heifetz, kimi çağdaş bestecileri de desteklemiştir. Hemen hemen her zaman sürdürmüş olduğu yalın, ama anlatım bakımından çok ustaca ve güçlü bir üslubu vardır. Müzik çevrelerinde, çalışında teknik açıdan herhangi bir kusur bulmanın çok güç olduğu kanısı yaygındır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler