Felsefeciler

Jane Addams (Filozoflar Biyografileri)

filozof/jane_addams_profile Jane Addams

(1860, İllinois – 1935, Şikago), ABD’li toplumsal reformcu, barış yanlısı ve kadın hakları savunucusudur.

1889’da, İngiltere’deki derneklerden etkilenerek Şikago’da kendisinin ve diğer sosyal reformcuların oturduğu, kentin yoksul semtlerindeki koşulları düzeltmek için çalışmalar yaptıkları bir kurum olan Hull House’u kurdu. Hull House, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki diğer toplumsal yardım merkezlerinin çoğu için bir model oluşturdu.

Jane Addams 1919’da Barış ve Özgürlük İçin Uluslararası Kadınlar Birliği’nin başkanı oldu. 1931’de Nobel Barış Ödülü’nü Nicholas Murray Butler ile paylaştı.

 

Hayatı

Cedarville, Illinois doğumlu, Jane Addams müreffeh, sevgi dolu bir ailenin çocuğu olarak doğdui. O sekizinci çocuğu ama kardeşleri üç oldu henüz bebekken öldü, diğeri 16 yaşında öldü, sadece dört bırakarak zaman Addams Jane iki yaşındayken doğum sırasında öldü. yaş sekiz . Annesi Sarah Addams (kızlık soyadı Weber) idi

Addams, iç okuma ve Pazar okula, onun çocukluk oynarken dışarıda geçirdi. o yaş dört yaşındayken, o omurga tüberkülozu sözleşmeli, sırtında ve hayat boyu sağlık sorunları bir eğrilik neden Pott hastalığı. Çocukken, o ve “çirkin” olduğunu daha sonra onunla sokakta yürürken tarafından onun en iyi Pazar, giymiş yaşındayken babası, utandırmak değil isteyen hatırladı düşündüm.

Addams o Hull House (1910) de, o anı anlattı hikayeler Twenty Years açıkça gibi o bir çocukken babası hayrandı. Ahmet Huy Addams büyük kereste, sığır ve tarımsal işletmeler, un ve kereste fabrikaları ve bir yün fabrikası sahibi bir tarım işadamıydı. O Freeport İkinci Ulusal Bankası’nın başkanı oldu. O Jane sekiz yaşındayken 1868 yılında evlendi. Ikinci eşi Anna Hostetter Haldeman, Freeport bir değirmenci olan dul oldu. Harry, 20 yaş ve George, yaş 7 . O iki oğlu vardı.

John Addams, (1855-1870) bir Illinois Eyalet Senatörü olarak görev Illinois Cumhuriyetçi Parti’nin kurucu üyesi oldu ve Illinois senatörü (1854) ve başkanlığı (1860) için, onun adaylığını onun arkadaşı Abraham Lincoln destek verdi. Ahmet Addams ve masanın Lincoln bir mektup tutulan Jane Addams bir çocuk gibi bakmak için sevdi.

Jane, iki kez Charles Addams kaldırılan ilk kuzeniydi New Yorker için karikatürist kaydetti.

onu gençler olarak, Addams büyük hayalleri-bir şey dünyada yararlı yapmak zorunda. Uzun Dickens onu okuma yoksul ilgi ve Cedarville yoksullara annesinin şefkat esinlenerek, o yaşayabildiğim ve yoksul arasında çalışması için doktor olmaya karar verdi. Bu, belli belirsiz bir fikirdi kurgu sevindirdi ile beslenen. O bir obur okuyucu oldu.

1875 yılında, Addams kızkardeşi Alice kendi üvey kardeşi Harry Haldeman evlendi. Bu John ve Anna muhalefetine rağmen oldu. Ancak, buna karşı birleşik bir kampanya bağlanamadı. Her diğer çocuğun düşünme garip konumdaydı kendi yavruları için bir değersiz ortağıydı.

Addams babası onu, ama çok, evden çok uzak yükseköğretim sürdürmeye teşvik etti. Kadınlar için yepyeni bir üniversiteye gitmek için sabırsızlanıyordu, Northampton, Massachusetts Smith College, ama Addams Rockford, Illinois Rockford Erkek Seminary (şimdi Rockford Koleji), katılmakla yükümlüdürler babası. bir heyet belgesi ile Rockford 1881 yılında mezun olduktan sonra, hâlâ Smith uygun bir BA kazanmak için katılmak umuyordu O yaz, babasının bir apandisit beklemediğiniz öldü. Her çocuk (bugün 1.130.000 $ eşdeğeri) yaklaşık 50.000 $ miras.

Bu düşüş, Addams, kız kardeşi Alice, Alice kocası Harry, ve üvey anne, Anna Haldeman Addams, üç genç tıp eğitimi peşinden böylece Philadelphia’ya taşındı. Harry zaten tıp eğitimi aldı ve Pennsylvania Üniversitesi’nde ileri çalışmalar yaptı. Jane ve Alice ve Jane’s sağlık sorunları-acı bir geri, ama Philadelphia Woman’s Medical College tıp fakültesi birinci yılını tamamlayan bir sinir-tamamladıktan onu engelledi. Ona başarısızlık olarak hüzün doluydu. Üvey annesi Anna böylece tüm aile Cedarville döndü ve iki yıl kalmak için kendi planlarını iptal etti. De hastaydı.

Aşağıdaki düşüş onu brother-in-law/stepbrother Harry düzeltmek için sırtüstü ameliyatı yapıldı. O da onun yerine, ama yolculuk çalışmalar devam ettirmedi hatırlatırız. Ağustos 1883 yılında arkadaşlarınızla ve ailenizle onlara katıldı birlikte zaman bazı seyahat, onun üvey anne ile Avrupa’nın iki yıllık bir tur için yola çıktık. insanlar İsa Mesih’e tüm inananların ilk Hıristiyanların bir toplum kesiminden Roma, içinde Catacombs Ziyaret yaşam ve gizli ibadet onlar Addams o edebilmek için doktor olmak zorunda olmadığını karar verdi, öldüğünde toprağa verildi fakirlere yardım. Ama, sonra ne yapması gerekir?

onu eve sonra, Haziran 1885 yılında, o Cedarville onun üvey anne ile yaşamış ve onu Baltimore, Jane’s diğer üvey kardeşi George Haldeman Johns Hopkins Üniversitesi, Biyoloji alanında doktora, kazanç nerede ile kış geçirdi. hala belirsiz hırs dolu Addams, onun geleceğinin emin ve iyi-yapmak genç kadın beklenen geleneksel yaşam sürmeyi işe yaramaz hissi, depresyon içine battı. Onun çaresizlik bazen hakkında ama Hıristiyanlık ve kitaplar çoğunlukla ilgili Rockford Seminary, Ellen Gates Starr, onu arkadaşına uzun mektuplar yazmıştır.

Bu arada, o ne yazıyorsa onu seçimleri hakkında ipuçları topluyordu. İlk Hıristiyanlar ve Tolstoy kitabı My Religion tarafından büyülenir, o adam Giuseppe Mazzini Görevlerini Okuma 1886 . yazında, Cedarville Presbiteryen Kilisesi bir Hıristiyan vaftiz oldu, o kadar demokrasi fikrini ilham başladı sosyal ideal. Hâlâ rağmen, bir kadının rolüyle ilgili karıştı hissetti. John Stuart Mill kadınların tabi evlenmek ve aile hayatını adamak bir kadın onu soru sosyal baskıların’s made.

Sonra, nihayet, o aslında yapabileceği bir şey okudum. 1887 yazında, o bir yerleşim evin yeni fikir hakkında bir dergide okudum. Diye ziyaret etmeye karar Avrupa’ya ikinci bir gezi Londra’da dünyanın ilk,. O Toynbee Hall adı verildi. O ve 1888 yaz boyunca Aralık 1887 arasında Avrupa’da seyahat Ellen Gates Starr dahil olmak üzere birçok arkadaş. Addams ilk bir yerleşim ev başlatmak için rüyasını kimse söyledim;. Fakat, o seyahat ederken, o giderek o sadece bir turizm edildiği yönünde hareket etmediğini suçlu hissettim.

Hisleri sonunda Madrid’de bir boğa güreşi izledikten sonra onu allak bullak etti. Arkadaşlarının yakında çok büyük kalması olayın gore, kanlı Addams dehşete arena, sol olurken, o, egzotik bir kültürel gelenek olarak gördükleri büyülenmişti, kaldı. Sonra, o boğa güreşi ve atlar ve boğalar öldürüldüğünü acısını de çileden hissetmek onun yetersizlik ona hayranlık kınadı. Oyunculuğa onu inhibe için, acılarına kalbi sertleştirme için kültür aşkını suçladı. Ve altta yatan neden hâlâ bir yerleşim ev başlamamıştı o değil miydi? Birine rüyasını söyleseydim, o nihayet bir şeyler yapabilir inanarak, o Ellen Gates Starr söyledi. Starr bir yerleşim ev başlama fikri sevilen ve rüyasını takibinde Addams katılmaya karar verdiler.

Addams ve başka bir arkadaş, Addams mest oldu Toynbee Hall Ziyaret kadar. Bağlıydı Starr olmadan Londra’ya gitti. O bunların kendi daire yaşayacaktı aynı tarzda, fakat, yoksul insanların tüm arasından eğlence kulüpleri ve toplum var, orada yaşayan Üniversitesi erkekten oluşan bir topluluk “olarak nitelendirdi. O bu sayede ‘profesyonel ücretsizdir , çok unaffectedly samimi ve böylece kendi sınıfları ve kütüphanelerde iyi sonuç mükemmel ideal görünüyor üretken iyi. ” Erken Hıristiyan çevrelerde olduğu gibi, karşılıklı yarar için sosyal karışarak sınıfların Addams rüyası, kurumun yeni tip somutlaşan görünüyordu.

Kitapları

* Democracy and Social Ethics (Demokrasi ve Toplumsal Ahlak), 1902
* Twenty Years at Hull House (Hull House’da Yirmi Yıl), 1910

İlgili Makaleler