Sosyoloji

James W. Ceaser – Amerikan Karşıtlığının Kısa Tarihi

James W. Ceaser – Amerikan Karşıtlığının Kısa Tarihi
Ruhsuzluk ve Başıbozuk Tiketimcilik

(Heidegger’in tanımlamasıyla) ‘Amerikancılık’, doğmakta olan modern zamanlar canavarlığının hâlâ oluşmakta olan, ya da tamamlanamamış özüdür. (…) Tek bir sözcükle – ve bu Heidegger’in sözcüğüdür- Amerika ‘katestrophenhaft’, yani ‘afet bölgesi’ idi.

Heidegger’in sözleriyle; farksızlığın ve daima aynılığın sınırsız et cetera’sı (vesaireciliği)” haline geldiği yerler, Amerika ve Rusya’dır. Her iki ülkedeki sonuç da bütün mevkiilerin ve yaratıcı dürtülerin yok edilmesidir… bu, bizlerin yıkıcı kötülük, şeytani dediğimiz olgudur.

Amerika daha büyük ve önemli bir tehlikedir, çünkü Boşevizm, sadece Amerikancılığın bir çeşitlemesidir.
Amerika, tarih anlayışından yoksundur.

Amerikancılık “sınırsızlığın en tehlikeli biçimidir, çünkü orta sınıf yaşam biçimi ile Hıristiyanlığı birleştirmeye yatkındır ve bunu da tarihsel anlayıştan yoksun bir ortamda yapmaya çalışmaktadır.
ABD, Almanya’ya savaş ilan ettiğinde, Heidegger şöyle yazmıştı; “Bugün, biliyoruz ki Anglo Sakson Amerikancılık dünyası, Avrupa’yı yok etmeye kararlıdır…”

Tüketim adına tüketmek, dünya olmaktan çıkmış bir dünya tarihini özgün biçimde belirleyen süreçtir. Bugün var olmak demek yeri doldurulabilir olmak demektir.

Amerika, bu düşünce tarzının ana yurdudur.

Amerika anlayışına göre bir ev, bir Amerikan elması ya da Amerikan şarabı, atalarımızın umut ve düşüncelerinde kabul gören ev, meyve ya da üzümle alakası olmayan şeylerdir.
(Bu konu hakkında daha fazla malumat için Cezanne’ın resimlerine ve Rilke’nin şiirlerine bakılabilir.)

Public Interest,
Yaz 2003, 3. sayfa