Tarihi Şahsiyetler

James Stewart Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

STEWART, James (1908-2 Temmuz 1997)

ABD’li sinema oyuncusu. Değişik tipleri başarıyla canlandırmış, alçakgönüllü tutumuyla sinema çevresinde çok sevilen bir sanatçı olmuştur.

20 Mayıs 1908’de Pennsylvania Eyaleti’nde Indi-ana’da doğdıı. Mimarlık okuduğu Princeton Üniver-sitesi’nin ünlü tiyatro topluluğu Triangle Club’da sahneye çıktı. Mezun olduktan sonra, oyuncuları arasında Henry Fonda ve Margaret Sullivan’m da bulunduğu Falmouth University Player adlı tiyatro topluluğuna katıldı. Uzun yıllar aynı odayı paylaştığı, ancak sonraları siyasal düşünce ayrılıkları yüzünden araları açılan Henry Fonda’yla birlikte 1935’te Broad-way’e adımını attı. Ama aynı yılın sonunda filmlerde oynamaya karar vererek gene Fonda’yla birlikte Hoolywood’a gitti.

Frank Capra’nın filmlerinde oynayarak ün yaptı ve 1940’ta The Philadelphia Sfory’deki (“Philadelphia Öyküsü”) rolüyle en iyi erkek oyuncu seçilerek Oscar’ı kazandı.

Pilot olarak katıldığı ve albaylığa dek yükseldiği II. Dünya Savaşı’ndan sonra film çevirmeyi sürdürerek değişik rollerde oynadı. Özellikle Hitchcock’m filmlerindeki yorumlarıyla dönemin en çok gelir getiren oyuncusu oldu. 1970’lerin başlarına değin sürekli ‘başrollerde gözüktükten sonra yardımcı rollere çıkmaya başladı. Bir ara Broadway’e döndü; televizyon dizilerinde de oynadı.

Vietnam Savaşı’nı destekleyen ve tutucu siyasal görüşleriyle tanınan Stewart, alçakgönüllü tavn ve özellikle ilk filmlerinde sık sık çizdiği zayıf, uzun boylu, biraz saf kasabalı delikanlı tipiyle ABD sinemasının en çok izleyici toplayan oyuncularından biri olmuştur.

• YAPITLAR (başlıca): Mr. Smith Goes to Washington, 1939, (Bay Smith Washington’a Gidiyor); The Philadelp-hia Story, 1940, (“Philadelphia Öyküsü”); It’s a Wonderful Life, 1947, (Yaşamak Güzeldir); Cali Northside 777, 1948, (Geciken Adalet); Rope, 1948, (Ölüm Kararı); The Stratton Story, 1949, (Gençlik Mucizesi), The Jackpot, 1950, (Büyük İkramiye); Winchester 73, 1950, (Korkunç İntikam); The Naked Spur, 1953, (İdamMahkûmu/Çıplak Mahmuz); Rear’Window,1954, (Arka Pencere); The Far Country, 1955, (Uzak Ülke); Vertigo, 1958, (Ölüm Korkusu); Anatomy of a Murder, 1959, (Bir Cinayetin Anatomisi); Cheyenne Autumn, 1964, (Baharda Hücum); The Magic of Lassie, 1978, (“Lassie’nin Büyüsü”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler