Edebi Şahsiyetler

James Shirley Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

SHIRLEY, James (1596-1666) İngiliz oyun yazarı. Elizabeth dönemi tiyatrosunun verimli yazarlarındandır.

13 Eylül 1596’da Londra’da doğdu, 29 Ekim 1666’da aynı kentte öldü. Merchant Taylors School, Oxford Üniversitesindeki St.John College ve Cam-bridge Üniversitesindeki Catherine’s College’da öğrenim gördü. Okulu bitirdikten sonra, St.Albans’taki bir okulun yöneticisi ve rahibi oidu. 1624’te Roma Katolik mezhebine geçerek bu görevinden çekildi, oyun yazmaya başladı. Veba salgım çıkması üzerine Londra’dan ayrılarak 1636-1640 arasında Dublin’deki bir tiyatroda çalıştı. Londra’ya döndükten sonra dönemin önde gelen gruplarından King’s Men’in (Kralın Adamları) baş oyun yazarı oldu. 1642’de parlamentonun tiyatroları kapatması üzerine öğretmenliğe döndüyse de yazarlığı bırakmadı. 1646’da şiirlerini yayımlattı. 1666’da Londra’da çıkan büyük yangın sırasında öldü.

Shirley’nin oyunları Elizabeth dönemi geleneğine bağlıdır. Bazı özellikleriyle de Restorasyon döneminin habercisi sayılır. Sayıları otuzun üstünde olan yapıtları arasında trajediler, komediler ve genellikle Saray’da maske kullanılarak oynanan mask türünde oyunlar vardır. O dönemde eğlendirici ve sürükleyici bulunan bu yapıtlar, Restorasyon döneminin başlarında yeniden sahnelenmiş, ancak kısa süre sonra popülerliklerini yitirmiştir.

 YAPITLAR (başlıca): The Witty Fair One, 1628; The Traitor, 1631, (“Hain”); The Gamester, 1634, (“Kumarbaz”); The Lady of Pleasıtre, 1635, (“Zevk Kadını”); The Cardinal, 1641, (“Kardinal”); The Contention of Ajax and Ulysses, 1659, (“Ajax ve Ulysses’in Çekişmesi”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler