Filozof Biyografileri

James Meade Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MEADE, James Edward (1907 – 23 Aralık 1995, Cambridge) İngiliz, iktisatçı. Uluslararası ticaret ve sermaye hareketleri konusunda araştırmalarıyla tanınmıştır.

23    Haziran 1907’de doğdu. Oxford Üniversitesi’ ne bağlı Oriel College’da ve Cambridge Üniversitesi’ ne bağlı Trinity College’da öğrenim gördü. 1930-1937 arasında Oxford Üniversitesi’ne bağlı Hertford College’da öğretim üyeliği yaptıktan sonra 1938-1940 arasında Milletler Cemiyeti İktisat Bölümü’nde ve 1940-1945 arasında İngiliz hükümetinde iktisatla ilgili bir kurulda çalıştı. 1947’de yeniden üniversite yaşamına dönerek, London School of Economics’te uluslararası iktisat profesörü oldu. 1957-1968 arasında Cambridge Üniversitesi’nde iktisat profesörlüğü yapan Meade, 1977’de uluslararası ticaret ve sermaye hareketleri konusundaki araştırmalarıyla iktisat dalında Nobel Ödülü aldı.

Meade’in The Theory of International Economic Policy’yi (“Uluslararası iktisat Politikası Kuramı”) yayımlamasında, II.Dünya Savaşı sonrası dönemde ileri kapitalist ülkelerin ekonomilerini yeniden inşa girişimleri ve uluslararası para sistemini kurumsallaştırma çabaları etkili olmuştur. İki ciltlik bu kitabı ödemeler dengesi, ticaret ve refah konularında iktisat kuramına yaptığı katkıların özünü içerir. Meade uluslararası iktisadi ilişkilerde temel çözümleme birimi olarak ödemeler dengesini ele almakta ve ülkenin iç ve dış dengeye eşanlı olarak ulaşmasının koşullarını sorgulamaktadır. Aynı zamanda bir iktisat politikası modeli olan bu çalışmasında, iç ve dış denge hedeflerine, bunlar arasında çelişki yaratmadan eşanlı olarak ulaşabilmek için iki politika değişkeni kullanılması gerektiğini vurgulamaktadır. Meade’in modelindeki politika değişkenleri gelir ve fiyat düzenlemeleridir. Gelir düzenlemeleri, mali ve parasal politikalar aracılığıyla, fiyat düzenlemeleri ise döviz kuru ve ücret ayarlamalarıyla yapılmaktadır. Meade, gelir ve fiyat mekanizmalarını ayrı ayrı ve aralarında ilişki kurmak-sızm ele alan ve ödemeler dengesinin otomatik olarak dengeye gelmesi süreci ile ilgilenen iktisatçılardan farklı olarak, iç ve dış denge arasındaki ilişkiyi ve seçilecek farklı politika değişkenlerinin olası sonuçlarını ilk kez sistematik olarak açıklamış, daha sonra modeline sermaye hareketlerini de katmıştır.