Edebi Şahsiyetler

James Matthew Barrie Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BARRİE, James Matthew (1860-1937)

Iskoçyalı roman, öykü ve oyun yazarı. Duygusal komedya ve fantezileriyle döneminin en çok okunan ve sevilen yazarlarından olmuştur.

9    Mayıs 1860’da, Iskoçya’da, Kirriemuir’de doğdu. Yoksul bir dokumacının dokuz çocuğundan biriydi. Glasgow Akademisi, Dumfries Akademisi ve Edinburgh Üniversitesi’nde öğrenim gördü. 1884’te Nottingham’da, 1885’ten başlayarak da Londra’da gazetecilik yaptı. 1919’da St. Andrews Üniversitesi, 1930’da Edinburgh Üniversitesi rektörü oldu. 19 Haziran 1937’de Londra’da öldü.

Yazarlığa roman ve öyküyle başlayan Barrie’nin ilk başarılı yapıtı 1888’de yayımlanan ve Kirriemuir’ deki yaşamı duygusal bir tarzda işleyen Auld Licbt Idylls’Air. 1889’da yayımlanan ve Iskoçya’daki yaşamı konu alan A Window in Thrums (“Thrums’daki Pencere”) adlı kısa öyküleriyle Barrie, İskoç yazınında duygusal ve mizahi bir tarzı yansıtan ve Kailyard Okulu olarak bilinen edebiyat akımının bir temsilcisi olarak tanındı. 1891’de aynı türün tipik bir örneği olan The Little Minister (“Küçük Papaz”) adlı ilk romanıyla büyük bir başarı kazandı.

İlgili Makaleler