Edebi Şahsiyetler

James Grover Thurber Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

THURBER, James Grover (1894-1961)

ABD’li karikatürcü ve gülmece yazarı. Çizimleriyle olduğu kadar öyküleriyle de ülkesinin 20.yy’daki en önemli gülmececilerinden biri olmuştur.

8 Aralık 1894’te Ohio’da, Columbus’da doğdu, 2 Kasım 1961’de New York’da öldü. 1913-1918 arasında Ohio Eyalet Üniversitesi’nde okudu, ama diploma almadan eğitimini bıraktı ve devlet memuru olarak önce Washington’da sonra da Paris’te çalıştı. Ülkesine döndükten sonra Columbus Evening Dispatch gazetesine girdi. 1924’te yeniden Paris’e gitti. Chicago Tribüne gazetesinin Paris yayın yönetmeni oldu. 1926’da New York’a yerleşerek Evening Post gazetesinin muhabirliğini yapmaya başladı. 1927’de The New Yorker dergisinin yayın kuruluna girdi. İlk kısa öyküleri ile çizimleri 1930’da bu dergide yayımlandı. 1933’te derginin yayın kurulundan ayrıldı ama ona katkıda bulunmayı sürdürdü. Çeşitli geziler yaptı, bir süre Hollywood’da yaşadı. Gözlerindeki rahatsızlık nedeniyle son yapıtlarını eşine yazdırdı. 1960’ta karikatür ve öykülerinden uyarlanan bir oyunda sahneye çıkarak kendini canlandırdı.

Thurber öykü ve karikatürlerinde çağdaş kent yaşamının şaşkına çevirdiği kişileri konu alır. Gülme-cesini, en ufak bir şeyden hır çıkaran kadınlar, ne yapacağını bilemeyen kocalar ve onları sessizlik içinde gözleyen evcil hayvanlar, özellikle de köpekler arasındaki çelişkiler üstüne kurar. En başarılı yapıtları arasında büyükler için yazdığı fabllar ile çocuklar için yazdığı masallar bulunmaktadır. Çoğu kez Mark Twain’den sonraki en başarılı gülmececi olarak nitelendirilmiştir.

Thurber kendini daha çok bir yazar olarak gördüğü için, başta çabucacık yapıverdiği çizimlerini önemsememiştir. Onunla birlikte bir kitap yazan E.B.White’ın isteği üzerine çizimlerinin bu yapıtta kullanılmasına izin vermiştir. Aşırı yalın bir çizgisi vardır. Çocukken geçirdiği bir kaza sonucu gözlerinin bozuk oluşu nedeniyle çok kalın uçlu kalemlerle, çok büyük kâğıtlara çizmek zorunda kalmış, 1940’tan sonra giderek azalttığı karikatür çizimini neredeyse tümüyle kör olduğu 1952’de bırakmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Kitap: Is Sex Necessary (E.B. White ile), 1929, (“Cinsellik Gerekli midir?”); Fahles for our Times, 1940, (“Zamanımızın Fablları”); The Male Animal (E.Nugent ile), 1941, (“Erkek Hayvan”); The Thurber Carnival, 1945, (“Thurber Karnavalı”); The 13 Clocks, 1950, (“On Üç Saat“);The Thurber Albüm, 1952, (“Thurber Albümü”); The Wonderful O, 1957, (“Harika O”). Karikatür Albümü: The Seal in the Bedroom, (“Yatak Odasındaki Fok”); Men, Women andDogs, (“Erkekler, Kadınlar ve Köpekler”); My World-and Welcome to ıt, (“Benim Dünyam-Ve Ona Hoş Geldiniz”); Thurber’s Dogs, (“Thurber’in Köpekleri”).

• KAYNAKLAR: H.Tlıurber, Thurber and Company, 1966.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler