Filozof Biyografileri

James Frazer Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

FRAZER, James George (1854-1941) İngiliz, antropolog, yazar ve halkbilimci. Toplumlarm gelişiminde büyü, din ve bilimin etkilerini karşdaştır-malı biçimde incelemiştir.

1 Ocak 1854’te Glasgovv’da doğdu, 7 Mayıs 1941’de Cambridge’de öldü. Babası rahipti. 1869-1874 arasında Glasgovv Universitesi’nde eski Yunan ve Latin edebiyatı öğrenimi gördü. Bu yıllarda Darwin ve çağdaşlarının, toplumsal kuramların doğası üzerindeki evrimci düşüncelerinin etkisi giderek artmaktaydı. Frazer’in antropolojiye ilk ilgisi, Ingiliz evrimci antropologu Edward Tylor’m 1871’de yayımlanan Prımıtıve Culture (“İlkel Kültür”) kitabım okumasıyla başladı. 1874-1879 arasında Cambridge Üniversitesi’ne bağlı Trinity College’da öğrenci iken din uzmanı W.Robertson Smith ile tanışması bu ilginin artmasında önemli rol oynadı.

Antropolojiye ilişkin ilk yazılarım, o sırada Encyclopedia Britannica’nm yayın yönetmeni olan Smith’in özendirmesiyle yazdı. Smith ondan ansiklopedinin 9.baskısına, tabu ve totemizm konularım yazmasını istedi. Yaşamı boyunca “zihinsel antropoloji” olarak adlandırdığı bu tip konularla uğraşan Frazer, 1879’da Trinity College’da öğretim üyesi oldu. 1907-1908 yıllarını, sosyal antropoloji profesörü unvanı alan ilk kişi olarak Liverpool Universitesi’nde geçirdi. Ertesi yıl Cambridge’e döndü ve yaşamı boyunca bu üniversitede çalıştı. 1914’te “Sir” unvanı aldı.

İlgili Makaleler