Tarihi Şahsiyetler

James Cook Kimdir, Hayatı, Keşifleri, Hakkında Bilgi

COOK, James (1728-1779)

İngiliz, denizci, kâşif. Dünya çevresinde iki kez dolaşmış, keşifler yaptığı Pasifik Okyanusu’nun ayrıntılı haritasını hazırlamıştır.

27 Ekim 1728’de Yorkshire’da Marton köyünde doğdu, 14 Şubat 1779’da Hawaii’de Kealakekua’da öldü. Iskoçya’dan Yorkshire’a göç etmiş yoksul bir tarım işçisinin oğluydu. Kısa süreli okul öğreniminden sonra babasının yanında çalışmaya başladı ve daha sonra Whitby’m kuzeyindeki bir kıyı köyünde bir mağazada çıraklık yaptı. 18 yaşında Kuzey Denizi’nde kömür ticareti yapan gemilerde miçoluk yapmaya başladı. Zaman buldukça kendi çabasıyla matematik bilgisini geliştirdi.

1752’de çalıştığı gemilerinden birine ikinci kaptan oldu. 1755’te Kraliyet Donanması’na girdi. Komutanlık yeteneğiyle kısa sürede üstlerinin ilgisini çekti. 1757’de Pembroke adlı geminin kaptanlığına getirildi.

Fransa ile Ingiltere arasındaki Yedi Yıl Savaşları (1756-1763) boyunca Biskay Körfezi’nde ve Fransa’ da yapılan savaşlara katıldı. 1759’da Kanada’da Quebec’in ele geçirilmesi harekâtında bulundu. Savaşın kızıştığı bir dönemde St. Lawrence nehrinin ağız kesiminin deniz haritasını hazırlayan Cook, savaş bitince Newfounland kıyılarının haritasını çıkarmakla görevlendirildi.

İlgili Makaleler