Tarihi Şahsiyetler

James Buchanan Eads Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

EADS, James Buchanan (1820-1887) ABD’li mühendis. Mississippi Nehri üzerinde yaptığı çelik köprü, 19.yy mühendisliğinin başarılı uygulamalarından biridir.

23 Mayıs 1820’de Indiana Eyaleti’nin Lawrenceburg kentinde doğdu. 8 Mart 1887’de Bahama Adaları’nın başkenti Nassau’da öldü. 18 yaşındayken Mississippi Nehri’nde çalışan gemilerden birine kâtip olarak girdi. 1841’de bir tür dalgıç çanının patentini alarak, nehirde batan gemilerin yüklerini çıkartmaya başladı. ABD’de İç Savaş tehlikesi başgösterdiğinde, buharla çalışan zırhlı savaş gemileriyle Mississippi’de etkin bir askeri denetim kurulabileceği savını ortaya attı. Düşüncesi başkan Lincoln tarafından onaylanınca, 1861’de 600 tonluk yedi gemi yapmak üzere sözleşme imzaladı ve 65 gün gibi rekor sayılabilecek bir sürede gemileri hizmete soktu.

İç Savaş’m hemen ardından, Missouri Eyaleti’nin St.Louis kentinde Mississippi Nehri’ni aşacak bir demiryolu köprüsü projesi gündeme gelmişti. Eads, gerek bölgedeki doğa koşulları, gerek aşılacak mesafenin büyüklüğü nedeniyle pek çok meslektaşının uygulanması olanaksız gözüyle baktığı projeye üç kemerli çelik konstrüksiyon önerisiyle katıldı ve ABD Kongresi tarafından bu projeyi uygulamakla görevlendirildi. 1867’de yapımına başlanan, 1874’te ulaşıma açılan köprü 15 m yüksekliğindedir; ortalama 150 m açıklığındaki kemerler, çelik borulardan oluşan kafesli kiriş sisteminde yapılmış, orta ayakların temelleri suyun 30 m kadar altındaki kayalara oturtulmuştur. Kıta içi demiryolu ağının kurulmasında büyük bir rol oynayan Eads Köprüsü’nden bugün 28 demiryolu hattı geçer.

Eads, demiryolu ulaşımında doğal engellerin aşılmasına olanak veren bu köprü tekniğiyle 19.yy yapı mühendisliğinin, özellikle taşıyıcı çelik konstrüksiyonun ABD’deki ilk başarılı örneklerinden birini vermiştir.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler