Edebi Şahsiyetler

James Bridie Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BRIDIE, James (1888-1951)

İskoç oyun yazarı. İyi kurulmuş oyunlarıyla iki Dünya Savaşı arası dönemin başarılı tiyatro yazarları arasında yer alır.

3 Ocak 1888’de İskoçya’nın Glasgow kentinde doğdu. Asıl adı Osborne Henry Mavor’dur. Glasgow Academy’yi bitirdikten sonra Glasgow Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne girdi. Öğrenimi süresince tiyatro ve edebiyatla yoğun olarak ilgilendi, 1913’te mezun oldu. I.Dünya Savaşı çıkınca doktor olarak orduya katıldı. Irak, İran ve Rusya’da görev yaptı. Savaş bitince Glasgow’a döndü ve serbest doktor olarak çalışmaya başladı. Bir yandan da durmadan oyunlar yazıyordu. Tiyatro alanındaki ilk başarısını 1928’de Mary Anderson takma adıyla yazdığı The Sunlight Sonata’nın(“Günışığı Sonatı”)Glasgow’da oynanışıyla kazandı. 1929’dan sonra da James Bridie takma adıyla birçok oyun yazdı. II.Dünya Savaşı’nda yeniden orduya katılan Bridie, savaştan sonra doktorluğu bırakıp kendisini tümüyle oyun yazarlığına verdi. 1950’de İskoçya’nın ilk resmi tiyatro okulu olan College of Drama’yı kurdu. 29 Ocak 1951 ’de Edinburgh’da öldü.

Oyunlarının çoğunun konularını İncil’ den almış, kader, iyilik, kötülük gibi kavramları irdelemiştir. Şeytanı, bir karakter olarak sık sık sahneye getirmiştir. Zeki, gürültücü, tartışmayı seven kahramanlar yaratmıştır. Yapıtları eğlendirici, ama seyircinin aklında sorular doğmasına yol açan türdendir. Çağdaş tiyatronun sözden kaçmaya başladığı iki Dünya Savaşı arası dönemde, bol konuşmalı, oyunculara ustalıklarını gösterme olanağı tanıyan oyunlarıyla İngiltere ve İskoçya’nın sevilen yazarlarından biri olmuştur.

•    YAPITLAR (başlıca): The Sunlight Sonata, 1928, (“Günışığı Sonatı”); Tohias and the Angel, 1930, (“Tobias ve Melek”); Jonah and the Whale, 1932, (“Yunus ve Balina”); A Sleeping Clergyman, 1933, (“Uyuyan Papaz”); Mr.Bol-fry, 1943; Dr.Angelus, 1947; Mr.Gillie, 1950; Daphne Laureola, 1949.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler