Felsefe Akımları

Jainizm Nedir, Kurucusu, Tarihi, Hakkında Bilgi

Geleneksel olarak Jain Dharma olarak bilinen Jainizm (/ dʒeɪnɪzəm / veya / dʒaɪnɪzəm /), eski bir Hint dindir. Jainizm takipçileri Sanskritçe jina (victor) türetilen ve hayatın yeniden doğuş akışını ahlâki ve manevi bir hayatla geçerken zafer yolunu ifade eden “Jains” olarak adlandırılır. Jains, Tirthankaras olarak bilinen yirmi dört muzaffer kurtarıcı ve öğretmenden oluşan bir seri ile tarihlerini izler. Birincisi, milyonlarca yıl önce yaşamış olduğu düşünülen Rishabhanatha ve M.Ö. 500 civarında Mahavira’nın yirmi dördüsüdür. Jain, Jain kozmolojisinin her döngüsüne rehberlik eden Tirthankaras’la birlikte sonsuz bir dharma olduğuna inanıyor.

Jainizmin asıl dini yapıları ahimsa (“şiddet içermeyen”), anekantavada (“çok taraflı”), aparigraha (“bağlı olmayan”) ve küstahlıktır. Jainizm’in takipçileri ahimsa (“şiddetsizlik”), satya (“hakikat”), asteya (“çalmak değil”), brahmacharya (“bekârlık ya da iffetsizlik”) ve aparigraha (“ilgisiz”) olmak üzere beş ana yemin alırlar: . Bu ilkeler, Jain kültürünü birçok açıdan etkiledi; örneğin hayvanlara ve hayat döngülerine zarar vermeyen baskın bir vejetaryen yaşam biçimine yol açıyor. Parasparopagraho Jivanam (“ruhların işlevi birbirine yardım etmektir”), Jainizmin sloganıdır. Namokar Mantra, Jainizm’de en yaygın ve en basit dua.

Jainism’in iki büyük eski alt geleneği vardır: Digambaras ve Svetambaras; Ve 2. binyıl CE’de ortaya çıkan birkaç daha küçük alt gelenek. Digambaras ve Svetambaras’ın sanatsal uygulamalar, cinsiyet ve Jain metinlerinin kanonik olarak kabul edilebileceği konusunda farklı görüşleri var. Jain menejerleri, tüm Jain alt geleneklerinde bulunur; layerler, menejerlerin ruhsal arayışlarını kaynaklarla destekler.

Jainism’in dört ila beş milyon takipçisi vardır ve çoğu Jain Hindistan’da ikamet etmektedir. Hindistan’ın dışında en büyük Jain topluluklarından bazıları Kanada, Avrupa, Kenya, Birleşik Krallık, Surinam, Fiji ve Birleşik Devletler’de bulunur. Binbaşı Jain festivallerinde Paryushana ve Daslakshana, Mahavir Jayanti ve Diwali bulunur.