Filozof Biyografileri

Jacques Maritain Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MARITAIN, Jacques (1882-1973)

Fransız, felsefeci. Orta Çağ skolastik düşünürü Aquino’lu Thomas’ın öğretisine yeni bir yorum getirmiştir.

18    Kasım 1882’de Paris’te doğdu, 28 Kasım 1973’te Toulouse’da öldü. Babası Katolik olmasına karşın Protestan olan annesinin etkisiyle tam bir Protestan olarak yetiştirildi. Lycee Henri IV’den sonra gittiği Sorbonne Üniversitesi’nde felsefe okudu. College de France’ta Sezgicilik öğretisinin temsilcisi Henri Bergson’un derslerine girdi. Maritain “mutlak” bilgiyi arıyordu. Önce etkilendiği Bergson’un felsefesine, Hıristiyan öğretisi ile bağdaşmadığını ileri sürerek daha sonra karşı çıktı. 1906’da Katoliklik’i benimsedi. 1906-1908 arasında Almanya’da Heidelberg Üniversitesi’nde biyoloji okudu, Driesch’in öğrencisi oldu, onun Dirimselcilik öğretisine ilgi duydu. Paris’e döndükten sonra Aquino’lu Thomas’ın felsefesini inceledi. 1914-1939 arası College Stanislas’da felsefe dersleri verdi. Aynı dönemde bir süre Institut Catho-lique’de modern felsefe profesörü olarak görev yaptı. Kanada, Toronto’da Institute of Medieval Studies’de ve ABD’de Princeton, Columbia, Chicago üniversitelerinde de dersler verdi. 1920’de yayımlanan kitabı Art et scolastique (“Sanat ve Skolastik”) sanat üzerine görüşlerini içeriyordu. Felsefesini açıkladığı en önemli yapıtı Distinguer pour unir, ou les degres du savoir (“Bilginin Dereceleri”) ise 1932’de yayımlandı. 1945-1948 arası Fransa büyükelçisi olarak Vatikan’da bulundu. 1948’de ABD’ye yerleşti ve Princeton Üniversitesi’nde öğretim üyeliğine başladı. Emekli olduktan sonra Paris’e döndü.

Aristoteles’den ve birçok klasik ve çağdaş felsefeciden etkilenmiş olmakla birlikte, Maritain aradığı zihinsel ve ruhsal doyuma Aquino’lu Thomas’ın felsefesi ve bu felsefenin çağdaş yorumu olan Yeni Thomascılık ile ulaştı. Nesnel gerçeklikle metafiziği bağdaştıran bu öğretiye göre Tanrı’nın bildirdiği doğrular önce benimsenir, ondan sonra us yoluyla kavranır. Maritain, nesnel gerçekliği kavramanın yollarının bilim, felsefe, şiir ve mistik düşünceden geçtiğini, ancak, bilimin dinsel inanlara aykırı hiçbir sav ileri sürmemesi gerektiğini savundu. Thomascı-lık’ı Varoluşçu Anlakçılık olarak tanımlayıp, var olmanın eylem demek olduğunu ileri sürdü. Hıristiyan topluluğunun olduğu kadar birey olarak insanın da büyük önem taşıdığına inandı ve toplumsal adaletin savunuculuğunu yaptı. Birçok sanatçı ile de yakın ilişki kurdu ve bir sanat felsefesi kurmak için çaba harcadı.

Maritain’in felsefe, siyaset ve sanat konularında ellinin üzerinde yapıtı vardır. ABD’nin Indiana Eya-leti’nde Nötre Dame Üniversitesi’nde, felsefesi doğrultusunda araştırmalar yapmak üzere Jacques Maritain Merkezi kurulmuştur.

•    YAPITLAR (başlıca): La philosophie bergsonienne, 1914, (“Bergsoncu Felsefe”); Art et scolastique, 1920, (“Sanat ve Skolastik”); Distinguer pour unir, ou les degres du savoir, 1932, (“Bilginin Dereceleri”); La philosophie de la nature, 1935, (“Doğa Felsefesi”); Frontieres de la poesie et autres essais, 1935, (“Şiirin Sınırları ve Diğer Denemeler”); Humanisme integral, 1936; Creative Intuition in Art and Poetry, 1953, (“Sanat ve Şiirde Yaratıcı Sezgi”); La philosophie morale, 1960, (“Ahlak Felsefesi”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler