Edebi Şahsiyetler

Jacques Ibert Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

1937’de Roma Akademisi’nin yöneticiliğine getirildi. II. Dünya Savaşı’nın ardından Paris Operası’nda yönetici yardımcısı olarak görev aldı. 1953’te Roma Akademisi’nden ayrılarak Paris Operası ve Opera-Comique’in ortak yöneticiliğini üstlendi, bu görevi iki yıl sürdürdü.

Ibert’in kimi yapıtlarında şakacı ve hafif, ama aynı zamanda yerici bir üslup egemendir. Le Roi d’Yvetot (“Yvetot Kralı”) adlı operasında ve Concer-tino da camera gibi orkestra yapıtlarında bu özellikler belirgindir. Öte yandan en tanınmış yapıtlarından Escales (Konaklamalar) ile başlayarak, yeni izlenimci bir tarza da yönelmiştir. Bu yönüyle, izlenimci bestecilerin, özellikle Ravel’in etkisindedir. Orkestradan elde ettiği özgün renkler ve etkiler, paralel akorlar gibi teknikleri kullanması, müziğindeki başlıca izlenimci özelliklerdir.

• YAPITLAR (başlıca): Opera: Angelique, 1927; Le Roi d’Yvetot, 1930, (“Yvetot Kralı”); Gonzaque, 1935. Bale: Ballade de la geöle de Reading, 1922, (Reading Hapishanesi Baladı); Diane de Poitiers, 1934, (Poitiers’li Diane). Orkestra Müziği: Escales, 1922, (Konaklamalar); Paris, 1932, Senfonik Süit; Concertino da camera, 1934, alto saksafon ve küçük orkestra için; Symphonie concertante, 1951, obua ve yaylı çalgılar için. Çeşitli: Oyun müziği; film müziği; vokal müzik; oda müziği; piyano müziği; şarkılar.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler