Filozof Biyografileri

Jacques-Benigne Bossuet Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BOSSUET, Jacques Benigne (1627-1704)

Fransız tanrıbilimci. Papanın yetkisine karşı Fransız kilisesini korumak isteyen dönemin en etkili din adamı.

Dijon’da doğdu. Paris’te öldü. Sekiz yaşında iken, avukat olan babasının başka bir yere atanması nedeniyle, amcasıyla birlikte kaldı. Kilise için yetiştirilmek istenen Bossuet önce Cizvitler’in yönettiği Godrans Kolejine, sonra Paris’e giderek Navarre Kolejine girdi. 1652’de tanrıbılim konusundaki çalışmasıyla “doktor” sanını kazandı. Çeşitli kilise görevlerinde bulunduktan sonra çalışma amacıyla Metz’e çekildi. 1659’da üst görevlerde bulunan dostları onun yeniden Paris’e dönmesini sağladılar. Kısa süre içinde vaazlarıyla ilgi çeken Bossuet, 1669’da önemli kişilerin cenaze törenlerini yönetmekle görevlendirildi. Saray’da da beğeni kazanarak Condom rahipliğine atandı. 1670’te sarayda verdiği vaazlarla etki alanı genişledi, XIV.Louıs’nin oğlu Dauphin’ın öğretmeni oldu.

Kralın kutsal hakkını ve mutlakiyetçiliği konu edinen politik yazıları nedeniyle kral danışmanlığına yükseltildi. 1681’de Meaux başpapazı oldu. Saray üzerindeki etkisi ona üstlerinden daha çok güç ve yetki sağladı. 1682’de bütün Fransız kiliselerinin adına, kralla birlikte, Fransa katolikliğinin papalıktan özerk olduğunu ilan etti. Son dönemlerinde Fenelon’ un kişiliğinde dinginciliğe (quietisme) karşı savaş açtı.

Bossuet, tannbılıme Augustınus’un görüşlerini yorumlamakla girdi. Ona göre boyun eğme ve disiplin en yüksek özelliklerdir. Kilisenin yüksek yetkesi ve kralların tanrısal yetkileri, çalışmalarında, sürekli yinelenen ve birbirinden ayrılmaz konulardır.

Politique tiree de L’Ecriture Sainte adlı yapıtında kralın Tanrı adına yönetimi elinde bulundurması görüşünü savundu. Ancak, kralın bir tiran olmaması gerektiğini de ileri sürdü.

İlgili Makaleler