Kimdir

Jacques Becker kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Jacques Becker kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1906-1960) Fransız film yönetmeni. Gerçekçi bir bakış ve insancıl bir yorumla çektiği yeraltı dünyası filmleri ve güldürüleriyle tanınmıştır. 15 Eylül 1906’da Paris’te doğdu. 1932’den itiba­ren Jean Renoir’ın asistanı olarak çalıştı. On yıl kadar süren bir asistanlık döneminden sonra 1942’de gerçekleştirdiği ilk kişisel filmi L’Or du Cristobal (“Cristobal’in Altını”) savaşın başlamasıyla yarıda kaldı. Becker ilk olarak 1943 tarihli Goupi-Mains-Rouges (Eli Kanlı Goupi) adlı filmiyle büyük başarı kazandı. Renoir’ın olumlu etkisini taşıyan bu film, kırsal bölge halkının yaşamından gerçekçi bir kesit sunuyordu. Savaş sonrası yaptığı üç filmle, Becker ilgisini yeni bir sosyal ortama, Paris burjuvazisine yöneltti. Bu filmlerin en önemlisi 1951’de çektiği Edouard et Caroline’dir. Bu filmde kişiler arasındaki ilişkilerde çok ince bir gözlem ve güldürü dengesi sağlanır.

Becker Casque d’or (“Altın Hotoz”) ile yeraltı dünyasına yöneldi. 1952 tarihli Casque d’or şiirli bir gangster filmi denemesidir. Tragedyaya ulaşan boyut­ları ve Serge Regianni ile Simone Signoret’nin oyunla­rıyla seçkinleşen bu filmi 1954’te gene başarılı bir gangster filmi olan Touchez pas au Grisbi (“Grisbi’ye Dokunmayın”), 1955’te ise Rififi ehez les Hommes (“Erkekler Arasında”) izledi. Her iki film de gelecek­teki Fransız kara filmlerini (gangster, dedektif ve korku filmleri) etkileyecek olan bira tmosfer yoğunluğu getiriyor, kişilerarası ilişkilere derinlik kazandırı­yordu. Becker özellikle ikincisinde oyuncu yönetimi konusunda büyük başarı göstererek Jean Gabin’e yeteneğini kanıtlama fırsatı sağladı.

Becker 1950’lerin ikinci yarısında sıradan iş filmleri çekmek zorunda kaldı. Bunların en iyisi 1957’de yapılan ve Modigliani’nin yaşamını anlatan Montparnasse 19’tür. Yönetmenin 1960’ta çektiği son filmi Le Trou (“Delik”) isebir başyapıttır. Hapishane yaşamını, amatör oyuncuların da katkısıyla büyük bir gerçekçilik duygusu uyandıracak biçimde anlatan Becker’in kamera kullanımı da yalın ve süslülükten uzaktı. Jacques Becker, Fransız Yeni Dalga yönetmenle­rini etkilemiş sinema sanatçılarından biridir.

YAPITLAR (başlıca):

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 14. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler