Filozof Biyografileri

Jacob Moleschott Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MOLESCHOT, Jacob (1822-1893)

Alman filozof ve fizyoloji bilgini. Duyumcu felsefi görüşleriyle tanınmıştır.

9 Ağustos 1822’de, Hollanda’nın Herzogen-busch kentinde doğdu, 20 Mayıs 1893’te Roma’da öldü. Önce doğduğu yerde öğrenim gördü, sonra Heidelberg Üniversitesi’nde fizyoloji okudu, 1847’de burada doçent, 1856’dan sonra Zürich, 1861’de Tori-no ve 1879’da Roma üniversitelerinde fizyoloji profesörü olarak görevini sürdürdü. Önce Hegel’in görüşlerini benimsedi, sonra Feuerbach’a bağlandı, Aristoteles ve Kant öğretilerini, kendi anlayışına göre yorumladı, biyoloji olaylarını özdekçi bir görüşle açıklamaya çalıştı.

Moleschot’un felsefesi duyumcu bir nitelik taşır. Ona göre bilginin kaynağı duyularla sağlanan verilerdir. Bu veriler, doğrudan doğruya, yaşamdan edinilir. Düşünmek beynin fizyolojik bir işlemidir. Karaciğerle safra arasındaki organik bağlantı neyse, düşünme eylemiyle beyin arasındaki de öyledir. Yaşamla özdek birliktedir, öte yandan düşünce de yaşamla iç içedir ve evrenin bütün varlık katlarıyla bağlantılıdır. Düşünce, yaşamı yetkinliğin en yüksek aşamasına çıkarıp, mutluluğu sağlayacak güçtedir. Düşüncenin, istencin gelişmesi, özdeğin organizma ve beyinde en olgun biçimi almasıyla ilişkilidir. Çünkü düşünceyle özdek arasında sürekli gelişmeye yönelik bir varlık bağı bulunmaktadır.

Moleschot’un geliştirdiği öğreti, Alman filozofları arasında, en çok L.Buchner’i etkilemiş, «onun özdekçi anlayışını besleyen kaynaklardan biri olmuştur.

•    YAPITLAR (başlıca): Der Kreislauf des Lebens, 1852, (“Yaşamın Akışı”); Für meine Freunde, (ö.s.), 1894, (“Dostlarım İçin”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi
vikipedi, ekşi

İlgili Makaleler