Edebi Şahsiyetler

Jacob Jordaens Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Jordaens sanat yaşamına dinsel konulu resimler yaparak başlamıştır. Bu eğilimini aralıklarla tüm yaşamı boyunca sürdürmüştür. Daha sonra bir yandan dinsel konulu resimlerini sürdürürken, öbür yandan kalabalık insan gruplarını, neşeli bir biçimde yiyip içerken canlandırdığı resimler yapmıştır. Bu tür resimlerinde kalın bir boya hamuru kullanmış, sert renklerle güçlü ışık-gölge karşıtlıklarına yer vermiştir.

1640’larda her zamankinden çok dinsel konulara eğilmiştir. En ünlü portreleri de bu döneme aittir. Yaşamının son yıllarında Rubens etkilerinin yeniden güçlenmesiyle figürleri daha zarifleşmiş, renkleri de yumuşamaya başlamıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Çarmıha Geriliş, 1617, St.Paul Kilisesi, Anvers; Çobanların Bağlılık Sunuşu, 1618; Dört Incil Yazan, 1625, Louvre, Paris; Azize Apollonia’nın Şehit Edilmesi, 1628, Agustinler Kilisesi, Anvers; Kral içiyor, 1638, Kraliyet Güzel Sanatlar Müzesi, Brüksel; Satır ve Köylü, 1640, Kraliyet Güzel Sanatlar Müzesi, Anvers; Prometheus, ykş. 1645, Wallraf-RichartzMüzesi, Köln; Meyve Satıcısı, ykş. 1650; Prens Frederik Hend-rik’in Geçişi, 1652; İsa Bilginlerle, 1663. Sanat Galerisi, Mainz.

• KAYNAKLAR: L. van Puvvelde, Jordaens, 1953.

Türk ve Dünya Ansiklopedisi