Edebi Şahsiyetler

Jacob Epstein Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Epstein’ın bu çalışmalarındaki çıplaklık, figürlerin verildiği pozisyonlar ve yüzlerdeki gerçekçi ifadeyle birleşince daha belirginlik kazanmış ve halk arasında şiddetli tepkilere yol açmıştır. 1911’de Oscar Wilde’m Pere-Lachaise Mezarlığı’ndaki mezarı için yaptığı melek heykeli de yüzündeki baştan çıkarıcı ifade nedeniyle aynı biçimde eleştirildi. 1912’de Picasso, Brancusi ve Modigliani ile arkadaşlık kurdu. Bu döneminde Fütürizm’den (Gelecekçilik) kaynaklanan Vortizm’den etkilendi. 1915’te gerçekleştirdiği Rock Drill adlı çalışması bu anlamdaki en önemli yapıtıdır.

Epstein 1914’te İngiltere’de modern sanatın öncülüğünü yapan Londra Grubu’nun kuruluşunda etkin rol oynadı. Bu yıllarda çağdaş akımların etkilerinden arınarak, yalın biçimler ve düzgün yüzeylere dayanan özgün üslubunu geliştirdi.

Epstein küçük heykellerinde, anıt ve portre büstlerinde malzeme olarak taş ve bronz kullanmıştır. Büyük ölçekli heykellerinde dışavurumcu (ekspresyonist) bir yaklaşımla biçimleri bozmuş, gövde ve yüzlerde ilkel ve kaba bir anlatım yakalamaya çalışmıştır. Bu yapıtları halk tarafından fazla özgür, kaba, ilkel ve itici bulunmuş, İngiltere sanat çevrelerinde büyük tartışmalara yol açmıştır. Epstein ayrıca Eins-tein, Shavv, Conrad, Somerset Maugham, Nehru ve Paul Robeson gibi 20.yy’m önde gelen kişilerinin portre büstlerini yapmıştır. Ressamca bir yaklaşımla ışık, gölge ve dokuyu ön plana aldığı bu çalışmalarında bronz kullanmıştır. Rodin’in dışavurumcu doğalcılığının romantik geleneğini sürdürdüğü portre büstleri, bu üslubun en başarılı örnekleri sayılır. Epstein ayrıca heykel sanatı hakkında çeşitli yazılar da yazmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Oscar Wilde’ın Mezarı, 1911, Pere-Lachaise Mezarlığı, Paris; Taş Oyma, 1913, Tate Galerisi, Londra; Rima, 1925; Ziyaret, 1926; Yaradılış, 1931; Ecce Homo, 1935, (“İşte insan”); Adam, 1939; Lucifer, 1945; Lazarus, 1949; Madonna ve Çocuk, 1950-1952, Cavendish Alanı, Londra; İşçi Sınıfının Ölüleri için Anıt, 1959; St.Michael, 1962, Coventry Katedrali.

• KAYNAKLAR: R.Buckle, Jacob Epstein Sculptor, 1963.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler