Edebi Şahsiyetler

Jacob Burckhardt Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BURCKHARDT, Jacob (1818-1897)

İsviçreli tarihçi. Rönesans dönemi kültür tarihi üzerine önemli çalışmalar yapmıştır.

Jacob Christoph Burckhardt 25 Mayıs 1818’de İsviçre’nin Basel kentinde doğdu, 8 Ağustos 1897’de aynı kentte öldü. Babası Basel Katedrali’nin papazıydı. Onun isteğiyle 1837’de Basel Universitesi’nde teoloji öğrenimine başladı, ancak yarıda bırakarak tarih alanına yöneldi.

1839’dan 1843’e değin Berlin Üniversitesi’nde okudu. O yıllarda Leopold von Ranke, August Boeckh, Johann Gustav Droysen ve Franz Kugler gibi çağdaş tarih anlayışını temsil eden tarihçilerden ve filolog Jacob Grimm’den;. ders aldı. Çocukluğundan beri sanata ve mimarlığa karşı yakınlık duyan Bruckhardt’m ilgisi, Franz Kugler’in yeni bir bilim dalı sayılan sanat tarihi derslerinden sonra İtalya’ya ve Rönesans’a yöneldi. Bir dönem Bonn Üniversitesi’ne gitti. Sanat tarihçisi olan Gottfried Kinkel’le dostluk kurdu, onun çevresindeki sanatçılar topluluğuna katıldı. Berlin’e döndükten sonra da bu toplulukla ilişkisini kesmedi.

1843’te Basel’e döndü. Muhafazakâr Basler Zeitung adlı gazetenin siyasal konulardaki muhabiri olarak çalıştı. Bir yandan da Basel Ünivçrsitesi’nde sanat tarihi dersleri veriyordu. 1846-1847 arasında dostu ve öğretmeni Kugler’in sanat tarihi dalındaki iki kitabının yeni düzenlemesine yardım etmek için Berlin’de kaldı. 1847-1848 kışını Roma’da geçirdikten sonra Basel’e döndü. 1855’te Zürich’teki Federal Teknoloji Enstitüsü’ne çağrıldı. Ancak 1858’de tarih ordinaryüs profesörü olarak yeniden Basel’e döndü. 1893’e değin Basel Üniversitesi’nin tek tarih profesörüydü. 1847’den başlayarak hem tarih hem de sanat tarihi, 1886’da emekli olduktan sonra da yalnızca sanat tarihi alanında ders verdi.

İlgili Makaleler