Kimdir

Jacinto Benavente kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Jacinto Benavente kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1866-1954) İspanyol oyun yazarı. Toplumsal eleştiriye yönelik oyunlarıyla çağdaş İspanyol tiyatrosunu etkilemiştir. Jacinto Benavente y Martinez 12 Ağustos 1866’da Madrid’de doğdu. Bir doktorun oğluydu. 1894’te oyun yazmaya başladı. Toplumdaki üst ve orta sınıflara yöneltilmiş bir taşlama olan El nida ajeno (“Yabancı Yuva”) adlı ilk komedyasıyla tanındı. Bir süre oyunculuk ve sirk palyaçoluğu yaptı. 1909’da Madrid Çocuk Tiyatrosu’nu kurdu. 1922’de Nobel

Edebiyat Ödülü’nü aldı. 1928’de İspanya’da monarşi­nin yıkılacağını anlatan oyunu Para el cielo y los altanes (“Cennet ve Kilise İçin”) zamanın diktacı hükümeti tarafından yasaklandı. Benavente İspanya İç Savaşı sırasında bir süre tutuklandı. 14 Temmuz 1954’te Madrid’de öldü.

Başyapıtı sayılan Los intereses creados(“Çıkarcılık Bağlan”) 16. yy İtalyan halk tiyatrosu commedia deli’ art e ile geleneksel İspanyol tiyatrosunun bir bileşimi­dir. Oyun, büyük kentte zengin olmak için çabalayan iki yoksul gencin öyküsü çevresinde toplumdaki çıkar ilişkilerini irdeler ve Benavente’nin, dünyayı ancak estetik değerlerle sevginin yaşanabilir kıldığı biçimin­deki yaşam görüşünü dile getirir. Benavente’nin karamsar ve kuşkucu tavrının olduğu kadar, hiciv dolu hüzünlü ve şiirsel üslubunun da iyi bir örneğidir. La malquerida ise (“Sevilmeyen Kadın”) bir traged­yadır; bir köylü kızının üvey babasına duyduğu aşkı konu ederken, tutku ve baskı temalarını Freud’cu bir biçimde ele alır.

Benavente 150’yi aşkın oyun yazmıştır. Toplum­sal eleştiriye yönelen ve olay örgüsünden çok diyalo­ga ağırlık veren oyunlarıyla ve komedyayı melodrama yeğleyen tiyatro anlayışıyla çağdaş İspanyol tiyatro­sunu etkilemiştir. Oyun yazarlığının yanı sıra, Ibsen, Shakespeare ve Moliere’den çeviriler yapmış, 19. yy sonu 20. yy başı Avrupa düşünce ve edebiyat akımlarını İspanya’da tanıtmıştır.

YAPITLAR (başlıca):

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 15. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler