Edebi Şahsiyetler

İzzettin Hümayi Elçioğlu Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

İzzettin Hümayi Elçioğlu (1875-1950) Türk mûsikisi muallimi, bestekâr ve zâkirbaşı.

İstanbul Fatih’te Nişanca mahallesin­de doğdu. Babası, aynı semtteki Bülbülcüzâde Tekkesi şeyhlerinden Hafız Ahmed Şemseddin, annesi Kamer Hanım’dır. İlk öğreniminden sonra girdiği Hırkaişerifteki Atay Rüşdiyesi’ni bitirerek Çemberlitaş İdâdîsi’nde tahsiline devam etti. Oradan mezun olduktan sonra Da­hiliye Nezâreti Mektûbî Kaleminde gö­reve başladı. Bu arada Adliye Nezâreti’nde de çalıştı. Yirmi yıl kadar Babıâ­li’de görev yaptıktan sonra muallimlik mesleğine geçti. Uzun yıllar Üsküdar, Kabataş, Davutpaşa ve Gelenbevi liseleriyle diğer bazı orta öğretim kurumla­rında çalıştıktan sonra Onaltıncı İlk Mek­tep mûsiki muallimi iken emekliye ay­rıldı. 3 Ekim 1950 tarihinde Fatih’te ve­fat etti ve Edirnekapı surları dışındaki mezarlığa defnedildi.

Zamanın tanınmış musikişinasları ara­sında yer alan Elçioğlu, özellikle bu alan­daki hocalığı ve bestekârlığı ile tanındı. İlk mûsiki bilgilerini babasından aldı. Eyüplü Şeyh Mehmed Efendi’den ilâhi, bahriye imamlarından Hafız Mehmed Efendi’den Mevlevî âyinleri meşkettiği gibi diğer bazı hocalardan da Batı mû­sikisi öğrendi. Mûsikide en çok faydalan­dığı kişi ise Muallim İsmail Hakkı Bey’dir. Ayrıca İsmail Hakkı Bey’in Vezneci-ler’de açmış olduğu Mûsiki-i Osmânî Mektebi’nde hocasının yardımcısı ola­rak görev yaptı. Bu arada birçok talebe yetiştirdi. Bunlar arasında Hayri Yenigün ve Yesâri Asım Arsoy’u bilhassa zikret­mek gerekir.

Tabii bir ses güzelliğine sahip olan ve mevlidhanlığı ile de tanınan Elçioğlu, ay­nı zamanda Hırkaişerif’teki Kenan Rifâî Tekkesi’nin zâkirbaşısı idi. Mûsiki eser­lerini geçerken bilhassa usul üzerinde titizlikle durur, meşk esnasında eseri notadan ziyade usulle geçmeyi daha uy­gun bulurdu. Ayrıca iyi bir ud ve tanbur icracısı olduğu da belirtilmektedir.

Elçioğlu, dinî ve din dışı eserleriyle bes-tekârlıktaki gücünü ortaya koymuştur. 3000’in üzerinde beste yaptığı söyleni­yorsa da bugün bilinen âyîn-i şerif, tevşîh. na’t, ilâhi, semai, şarkı ve marş formundaki eserlerinin sayısı 100’e yaklaş­maktadır. İlöhiyyât-ı Ken’an adlı eserde Elçioğlu’nun otuz ilâhisinin notası mevcuttur. Ayrıca mûsikiyle ilgili dört makalesi Mektepli adlı haftalık mecmuada neşredilmiştir (sy. 2-3, 5, 10).

Türkiye Diyanet Vakfi Islam Ansiklopedisi

İlgili Makaleler