Tarihi Eserler

İzmit Saat Kulesi (Tarihi Eserler)

Tarihi-eserler-3/izmit_saat_kulesi” 273″ 414″ İzmit Saat Kulesi

İzmit Saat Kulesi, İzmit Kemalpaşa Mahallesi’nde Kocaeli sınırları bünyesinde yer alan bir tarihi saat kulesidir.

Mimarı, Mimar Vedat Bey olan saat kulesi, Kazım Bey tarafından 34. Osmanlı Padişahı Sultan II. Abdülhamit’in 1876 yılında tahta çıkışının 25. yıldönümü nedeniyle yaptırılmıştır. Bazı kaynaklar kulenin mimarını Bahçecik, İzmitli bir Osmanlı Ermenisi olan Mihran Azaryan olarak vermektedir.

Kitabeleri

Saat kulesinin üç tarafında bulunan sebillerin alınlığında ve kapısının üzerinde kitabeler bulunmaktadır. Bu kitabelerde 1318 (M.1900/1901) Belediye etti inşa bu kule ile çeşme-i Seyit Kamari’ye yazmaktadır.

Orta kattaki çember şeklindeki kartuş içerisinde de II. Abdülhamit’in tuğrası bulunmaktadır.

Saat kulesinin giriş kapısının yanı başındaki Türkçe bir kitabeden de SEKA tarafından 1970’lerde onarıldığı yazılıdır.

Mimari özellikleri

Saat kulesi, köşelerinde ikişer sütun ve kenarlarında çember şeklindeki kemerli sebiller bulunan kare bir kaide üzerinde yükselmektedir. Sebiller basık yuvarlak niş şeklinde olup, silmelerle çevrilidir. Ayrıca bu sebillerin profilli birer teknesi bulunmaktadır. Kaide ile gövde arasına bir balkon yapılmıştır. Gövde genişliğine üç silme ile dört kata bölünmüş, üzeri de pramidal şeklinde bir külah ile örtülmüştür. Geniş saçaklı olan bu külahın altında dört yöne yönelik birer saat kadranı yerleştirilmiştir. Eski üslupta yapılan kulenin her bir köşesinde silmeli, ince uzun birer pencere bulunmaktadır.

İlgili Makaleler