Edebi Şahsiyetler

Izaak Walton Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

WALTON, Izaak (1593-1683)

İngiliz, yazar. Biyografik yapıtları ve balıkçılık üzerine yazdığı kitabıyla tanınmıştır.

9 Ağustos 1593’te Stafford’da doğdu, 15 Aralık 1683’te Winchester’da öldü. Gençliğinde Londra’da bir kumaşçının yanında çıraklık etti. 1618’de kendi işini kurdu, zengin ve başarılı bir tüccar olarak çalıştı. Kırk yaşından sonra işini bıraktı, edebiyatla ilgilenmeye başladı. Akrabası başpiskopos Thomas Cranmer, onun edebiyat çevrelerine girmesine yardımcı oldu.

Walton, 1640’ta yazdığı ilk biyografik kitabı The Life of John Donne’As. (“John Donne’ın Yaşamı”) metafizik şair ve din adamı Donne’ı konu edinmiştir. Kitabın önsözünde Donne’ın öğütlerine de yer vermiştir. Daha sonra yazdığı kilise üyelerinin biyografilerinde de ilk yapıtında olduğu gibi Hıristiyan dünya görüşü ile iyilik, doğruluk, dostluk gibi değerleri işlemiştir. Dünyanın üzüntü ve dertlerinden arınmanın, iç huzurunun, kentte para kazanma karmaşasında değil, tam tersine balık avında ve kır yaşamında bulunabileceğini anlattığı The Compleat Angler (“Kusursuz Olta Balıkçısı”), balıkçılık üstüne klasik bir yapıt niteliğine ulaşmıştır. 1676’da Universal Angler (“Evrensel Olta Balıkçısı”) adıyla yapılan beşinci basımıyla daha geliştirilen kitap, günümüze değin üç yüz kezden çok basılmıştır. Walton betimlemelerinin yanı sıra, diyaloglarla süslediği yapıtlarını, özellikle aktardığı anektodlarla da çekici kılmıştır. Biyografilerini fazla övgü dolu, eksik ve öznel olmakla eleştirenler olduğu gibi, rahat okunup kolay anlaşılmaları, doğru gözlemlere dayalı titiz ve sabırlı bir çalışma ürünü olmaları nedeniyle beğenenler de olmuştur.

• YAPITLAR (başlıca): Deneme: The Compleat Angler, 1653, (“Kusursuz Olta Balıkçısı”); Universal Angler, 1676, (“Evrensel Olta Balıkçısı”). Biyografi: The Life of John Donne, 1640, (“John Donne’ın Yaşamı”); The Life of Sir Henry Wotton, 1651, (“Sir Henry Wotton’un Yaşamı”); The Life of Mr. Richard Hooker, 1665, (“Mr. Richard Hooker’ın Yaşamı”); The Life of Dr. Sanderson 1681, (“Dr. Sunderson’ın Yaşamı”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi