Tarihi Şahsiyetler

IX. Pius Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

PIUS IX (1792-1878)

İtalyan, papa. Yönetimi sırasında Papalık Devletleri’nin bağımsızlığını yitirerek İtalyan Krallığı’ na bağlanmasıyla İtalyan Birliği tamamlanmıştır.

13 Mayıs 1792’de Senigallia’da doğdu, 7 Şubat 1878’de Roma’da öldü. Asıl adı Gıovanni Maria Mas-tai Ferretti’dir. Sağlığının bozukluğu nedeniyle muha fızlık mesleğine giremedi. Kendi başına tamamladığı tanrıbilim öğreniminin ardından 1819’da papaz oldu. 1827’de Spoleto başpiskoposluğuna, 1832’de de Imola piskoposluğuna atandı. 1840’ta kardinalliğe yükseltildi. Papa XIV. Gregorius’un ölmesinin ardından, Temmuz 1846’da IX. Pius adıyla papalığa seçildi.

İtalyan Birliği’ni sağlamak ve ülkedeki Avusturya egemenliğine son vermek için yürütülen mücadelenin güç kazandığı bir dönemde papa seçilen IX. Pius’un göreve başlar başlamaz siyasi tutukiular için af çıkarması, sansürü yumuşatması ve yönetiminin temsili niteliğini artıracak önlemler alması, Liberaller arasında ulusal birliğin onun önderliğinde gerçekleşebileceği umudunu doğurdu. Tüm Avrupa’yı saran 1848 Devrimleri’nin etkisiyle, Mart 1848’de iki meclisli bir parlamentonun kurulmasını öngören liberal bir anayasayı yürürlüğe koymasıyla bu umut daha da güçlendi. Ancak aynı tarihte Piyemonte-Sardinya Kralı Carlo Alberto’nun Avusturya’ya açtığı savaşı, Hıristiyanlar arasında savaşı mahkûm ettiğini açıklayarak, desteklemeyi reddetmesi saygınlığını yitirmesine neden oldu.

İlgili Makaleler