Edebi Şahsiyetler

İvan Turgenyev Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

TURGENYEV, İvan (1818-1883)

Rus öykü yazarı, romancı ve şair. Gerçekçi Rus romanının kurucularındandır.

İvan Sergeyeviç Turgenyev 9 Kasım 1818’de Orel Eyaleti’nde ailesine ait Spaskoye çiftliğinde doğdu, 3 Eylül 1883’te Paris yakınlarındaki BougivaF de öldü. Yetişme ve eğitimini son derece otoriter bir insan olan annesi yönlendirdi. Annesinin, çiftliklerindeki köylülere uyguladığı despotça yönetime şiddetli tepki duyan Turgenyev, serfliğin kaldırılması gereğine genç yaşta inandı. Yükseköğrenimini Moskova, St.Petersburg (bugün Leningrad) ve Berlin üniversitelerinde yaptı. Berlin’de Alman felsefesinin ve özellikle Batı ile Doğu toplumları arasında kesin bir ayırım yapan ve Rusya’yı bu ayırım çizgisinin doğusuna yerleştiren Hegel’in düşüncelerinin etkisi altında kaldı. Kendi kuşağından ilerici Rus aydınlarıyla, bu arada Anarşizm’in kurucularından M.Bakunin’le tanıştı. 1841’de Rusya’ya döndüğünde, ülkesinin Batılılaşması için çalışmaya karar vermiş bir liberaldi.

Turgenyev’in ilk şiirleri, dönemin en etkili edebiyat dergisi Sovremennik’te (Çağdaş) yayımlandı. Bu arada İçişleri Bakanlığı’na girmiş ve bir buçuk yıl sonra ayrılmıştı. Bu yüzden annesiyle arası açıldığı ve parasız kaldığı için radikal çevrelerle ilişkileri daha da sıklaştı. Tüm yaşamı boyunca kendisini destekleyecek olan eleştirmen V.Belinski’yle tanıştı. Belinski, gerçekçi ve eleştirici edebiyat anlayışıyla onun üzerinde silinmez bir iz bıraktı.

Turgenyev 1847’de serflik sistemine karşı kalemiyle mücadele etme amacıyla Avrupa’ya gitti. Bu arada, en ünlü yapıtlarından biri olan Zapiski okhot-nika’yı (Avcının Notları) oluşturan öyküler de Sovre- < mennik dergisinde yayımlanmaya başlamıştı. Bunlar arasında, Rus edebiyatında daha sonra sık sık karşılaşılacak ‘aylak adam’ tipini işleyen “Gereksiz Bir Adamın Güncesi” de vardı.

İlgili Makaleler