Edebi Şahsiyetler

İsmet Küntay Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

KÜNTAY, İsmet (1923-1974)

Türk oyun yazarı. Yapıtlarında olayları özüne inerek yalın bir tarzda vermeye özen göstermiştir.

Artvin’de doğdu, 25 Temmuz 1974’te Ankara’da öldü. Sanat alanındaki ilk çalışmaları gülmece dalın-daydı. ilk oyun denemesi Pompa 1968’de Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nda sahnelendi. Tozlu Çizmeler adlı oyununda I.Dünya Savaşı sonrası işgal altındaki İstanbul’da, yenik Osmanlı ordusu subaylarının ulusal bir harekete hazırlanışlarını ele aldı. Siyasal ve toplumsal kargaşa içindeki kentte, yüzyılların bezginliğini taşıyan insanları, işgal güçleriyle işbirliği yapan fırsatçıları gerçekçi bir biçimde canlandırdı. Evler Evler’de ise değişik tabakalardan insanların evlerine uzanarak, toplumsal bir panorama çizmeyi amaçladı. Bir köy evi, balıkçılıkla geçinen bir çiftin kurmaya çalıştığı gecekondu, varlıklı bir ailenin ve bir işçinin evleri arasındaki çelişkiyi, bunlarda yaşanan umut, sevinç ve acıları karşılaştırmalı bir biçimde ele aldı. Son oyunu olan 403. Kilometre’de ise demiryolu döşeyen işçilerin kendi aralarındaki ve yöneticileriyle olan ilişkilerini, bireysel sorunlarını ve çelişkilerini, çıkarcı güçler karşısında bilinçlenme süreçlerini sergiledi.

İsmet Küntay, tiyatronun ancak bir topluluk anlayışı ile üretildiği ölçüde saygın olabileceğini savunmuştur. Nesnel gerçekliği yansıtmayı amaçladığı oyunlarını, birlikte çalıştığı AST (Ankara Sanat Tiyatrosu) sanatçılarıyla birlikte oluşturup yazmıştır. Ölümünden sonra, her yıl bir oyun yazarına verilmek üzere adına bir ödül konmuştur.

•YAPITLAR (başlıca): Pompa, 1968; Tozlu Çizmeler, 1970; Evler Evler, 1972 ; 403. Kilometre, 1973; Oyunlar, (ö.s.), 1978.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler