Nedir ?

İşitme Sistemi Nedir, Kulak Nedir Kısaca, Bölümleri

İşitme/Duyma sistemi insandaki beş duyudan biri olan işitme duyusunu gerçekleştirmesini sağlayan organ ve dokulara verilen genel isimdir. İşitme sisteminin önemli birimleri kulak, kılsal hücreler (hair cell) ve beynin işitmeyi kontrol eden bölümlerdir.

Kulak

Biyolojide; memelilerde dış, orta ve iç kulak bölgelerinden oluşan yapı olarak tarif edilen işitme organı kulaklar işitmeyi ve dengeyi sağlayan duyu organıdır. Suya atılan bir taşın oluşturduğu dalgalar gibi havada da ses dalgaları vardır. Bu ses dalgaları kulaktaki duyu almaçları ile algılanır. Kulak dış, orta ve iç kulak olmak üzere üç bölümden oluşur.

Dış kulak

Kulak kepçesinden, kulak zarından ve kulak yolundan oluşur. Kulak yolunun sonunda kulak zarı bulunur. Kulak kepçesi kıkırdak bir yapıya sahiptir. Kulak yolu, kulak kepçesini orta kulağa bağlayan bir kanaldır. Kulağımız kulak kiri olarak adlandırılan bir sıvı salgılar. Bu sıvı, kulak yolundaki kıllar ile birlikte kulağa giren toz vb. maddelerin kulak zarına ulaşmasını engeller.

Orta kulak

Orta kulakta çekiç, örs, üzengi kemikleri, östaki borusu ve oval pencere bulunur. Üzengi kemiği vücudumuzun en küçük kemiğidir. Çekiç kemiği kulak zarına, üzengi kemiği ise iç kulaktaki oval pencereye temas eder. Bu özellikleri ile kulak kemikleri, kulak zarını iç kulağa bağlayan bir köprü oluşturur. Östaki borusu orta kulaktan yutağa açılır. Böylece orta kulak ile vücudun dışı arasındaki basınç farkını dengeleyerek kulak zarının yırtılmasını engellemiş olur.

İç kulak

Dalız, salyangoz ve yarım daire kanallarından oluşur. Dalız, oval pencereden gelen ses dalgalarını salyangoza iletir. Salyangozda işitme sinirleri vardır ve gelen ses dalgaları işitme sinirleri ile beyne iletilir. Vücudumuzun dengesinin bozulup bozulmadığını beyinciğe bildirme işini salyangozun üst kısmındaki yarım daire kanalları yapar.

İlgili Makaleler