Tarihi Şahsiyetler

Isaac Babbitt Kimdir, Hayatı, İcadı, Hakkında Bilgi

BABBITT, Isaac (1799-1862)

ABD’li mucit. Mil yataklarının yapımında kullanılan ve kendi adıyla anılan bir alaşım geliştirmiştir.

26 Temmuz 1799’da Massachusetts Eyaleti’nin Taunton kentinde doğdu. 26 Mayıs 1862’de Massac-husetts’in Somerville kentinde öldü. Asıl mesleği kuyumculuktu. 1824’te, İngiltere’den ithal edilen ve halk arasında çok tutulan İngiliz metalinden yapılmış çatal kaşık takımlarının pazarını ele geçirebilmek için, antimon, bakır ve kalaydan gümüşe benzer bir alaşım yaptı. 1834’te Boston’da, ABD’nin ilk pirinç döküm toplarını üreten bir şirketin yöneticiliğine getirildi. Beş yıl sonra da, sürtünmeye dayanıklı olduğu için mil yataklarının yapımına çok elverişli olan yeni bir alaşım geliştirdi. 1842’de bu başarısı devletçe ödüllendirilen Babbitt, sonradan bir yakınıyla birlikte bu alaşımın üretimine geçti.

Pek çok makine türünün temel parçalarından biri olan mil yataklarının yapımında, aşınma direnci yüksek, biçim değiştirebilecek denli esnek, en önemlisi de sürtünme katsayısı çok düşük olan metaller kullanmak gerekir. Hiçbir metalde bu özelliklerin tümü bir arada bulunmadığından, mille vatağın temasından doğacak sürtünmeyi elden geldiğince azaltmak üzere çeşitli alaşımlar geliştirilmiştir. Demirsiz alaşımlar grubundan olan Babbitt metali ya da bevaz metal, özellikle yatak malzemesi olarak bugüne değin geliştirilmiş en uygun alaşımdır. Kalav temelli bu alaşım, %80-90 kalay, %12-14 antimon ve % 4-7 bakırdan oluşur ve günümüzde daha çok yük, hız ve basıncın düşük olduğu yataklarda kullanılır. Isı direncinin daha önemli olduğu uygulamalarda ise, Babbitt’
in alaşımından esinlenerek sonradan geliştirilmiş olan ve gene onun adıyla anılan, % 75-90 kurşun, % 10-15 antimon ve % 8-10 kalay bileşiminde, kurşun temelli bir alaşım tercih edilir.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler