Tarihi Şahsiyetler

İrene (Bizans imparatoriçesi) Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

İrene’nin giderek siyasal gücü kendi elinde toplaması, başta oğlu Konstantinos olmak üzere kendisine karşı bir hoşnutsuzluk ve muhalefet doğurdu, irene, Konstantinos’un iktidarı ele alma girişimini bastırdıy-sa da, Doğu bölgelerindeki-askerlerin ayaklanması üzerine 790’da saraydan uzaklaştırıldı. Onu destekleyen din adamlarının ve saray görevlilerinin etkisiyle 792’de yeniden saraya dönmesine ve ülkeyi oğluyla birlikte yönetmesine izin verildi. 797’de de oğlu Konstantinos’un tutuklanmasını ve gözlerinin kör edilmesini buyurdu.

798’de, Araplar’la olan antlaşmayı yineleyerek Harun Reşid’e vergi vermeyi kabul etti. Avrupa’da gittikçe güçlenen Charlemagne ile kopmuş olan siyasi ilişkileri yeniden başlattı. İrene, 802’de, başlarında maliye bakanı Nicephoros’un bulunduğu bir grup yüksek rütbeli asker tarafından tahttan indirildi. Önce İstanbul’daki Adalar’a, sonra da Midilli’ye sürgüne gönderildi.

İrene, Bizans İmparatorluğu’nu yöneten ilk kadındır. Dışarıda barışçı ve uzlaşmacı bir politika izlemiştir. Tasvir yapılmasına yasallık kazandırmış, toprakları ve hakları ellerinden alınmış olan manastırlara bunları geri vermiştir. Bu nedenle Yunan Ortodoks Kilisesi’nin azizleri arasına alınmıştır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler