Bilim

İnsanüstü Görüş Yeteneği Sağlayacak Lens (Bilim ve Yaşam)

İnsanüstü Görüş Yeteneği Sağlayacak Lens Bilim-2/kontakt lens” 570″ 250″

Washington Üniversitesi’ndeki Bilimadamları mikroskobik üretim teknikleri sayesinde esnek ve kullanımı emniyetli bir kontak lens içine elektronik devre ve ışıklar entegre etmeyiı başardılar.

Bu teknoloji sayesinde, ileride gözümüz, dış dünyadan bize gelen görsel bilgiden fazlasını alabilecek. Bu konudaki çalışmalar henüz bu türden gelişmelere yol açacak kadar ileri durumda değil fakat yine de gelecekteki ilerlemeler konusunda umut verici.

Gelecekte bu teknolojinin çok çeşitli alanlarda kullanılabileceği kesin. Böyle bir lensin kullanıcıları, başkalarının göremeyeceği şekilde, havada bir ekran varmışçasına görüntü izleyebilecekler, internette dolaşabilecekler. Ya da insanların görme yetenekleri bu lensler sayesinde geliştirilerek gece görüşü ya da kızılötesi gibi yetenekler sağlanabilecek. Ama uzmanlar, bu gelişmelerin çok yakın zamanda mümkün olmadığını belirtiyorlar.

Böyle bir teknolojiye sahip lensin yapımının hiç de kolay olmadığını belirten mühendisler, esnek ve sağlığa zarar vermeyecek malzemeler kullanılarak yapılması gereken lensle yüksek sıcaklıklarda, zehirli kimyasallar ve inorganik maddeler kullanılarak üretilen elektrik devreleri bir araya getirmenin zor olduğunu söylüyorlar. Bu lensleri üretmeyi de, birkaç nanometre kalınlığında (bir saç telinin binde biri kadar) devre katmanları kullanarak başarmışlar.