Kimdir

Ingrid Bergman kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Ingrid Bergman kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1915-1982) İsveç asıllı ABD’li sinema oyuncusu. Canlandırdığı kadın tipleri kadar özel hayatındaki bağımsız davranışlarıyla da ilgi çekmiştir. 29 Ağustos 1915’te doğdu. Daha bebekken anne ve babası ölen Bergman akrabalarınca büyütüldü. 1933 yılında Stockholm’de Kraliyet Tiyatro Okulu’na girdi ve bir yıl içinde filmlerde başrol oynamaya başladı. Özellikle Gustaf Molander’in yönettiği 1936 tarihli Intermezzo ile parladı. David O. Selznick tarafından Hollywood’a çağrılarak bu filmdeki rolü­nü orada da canlandırdı. Broadway’de Liliom gibi oyunlarda oynadı. Doğal güzelliği, sevimliliği ve canlılığı ile kısa zamanda çok tutulan bir yıldız oldu. Tehlike altındaki genç kadınları (Notorius, 1946), kahraman kadınları (For Whom The Bell Tolls, 1943; Joan of Arc, 1948) ve geçmişi şüpheli güzel kadınları (Casablanca, 1943; Saratoga Trunk, 1945) birbirine eşit bir başarıyla canlandırdı. Gaslight (Işıklar Söner­ken) ile ilk Oscar’ını aldı. Alfred Hitchcook’un gözde oyuncularından biri oldu.

1949’da İsveçli kocasını bırakarak hayranı oldu­ğu İtalyan yönetmen Roberto Rosselini’yle duygusal ilişki kurması büyük bir skandala yol açtı. ABD senatosuna kadar yansıyan olay Bergman’ın abartılı bir biçimde lanetlenmesine neden oldu. Bu olay üzerine uzun süre Avrupa’da çalışmak zorunda kalan oyuncu, Rosselini ile Stromboli, Europa’51 ve Vıaggıo in Italia gibi sonradan çok önemsenecek filmler çevirdi. 1956’da Paris’te Jean Renoir için Elena et les Hommes (Elena ve Erkekler) filmini çevirirken Ame­rikan yapımı Anastasia için teklif alarak Hollywood’a döndü.Bu filmdekirolü ileikinci defa Oscar Ödülü’nü alırken kendisinden seyirci önünde özür dilendi. Bundan sonra Avrupa ve Amerika’da çeşitli filmlerde başroller oynayan Ingrid Bergman, Broadway’de de O’Neil ve Noel Coward gibi yazarların oyunlarında sahneye çıktı. 1974 tarihli Murder on the Orient Express’deki mürebbiye rolüyle üçüncü Oscar’ını da alan oyuncu 1978’de yaşlılık döneminin en önemli filmini, Ingmar Bergman’ın Autumn Sonata’sını çe­virdi. Ingird Bergman uzun yıllar savaştığı kanserden kurtulamayarak 1982 Eylülü’nde öldü.

Ingrid Bergman iyi bir oyuncu olmasının yanı sıra yıldız kavramının sinemadaki en önemli temsilci­lerinden biridir. Kendine özgü çekiciliğiyle rollerin belirlemelerini aşmış, onları kendine maletmeyi ba­şarmıştır.

YAPITLAR (başlıca filmleri):

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 15. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983