Edebi Şahsiyetler

Imre Madach Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MADACH, Imre (1823-1864)

Macar, şair. Şiirsel bir dram olan İnsanın Tragedyası ile ün kazanmıştır.

21 Ocak 1823’te Alsösztregova’da doğdu. 5 Ekim 1864’te Balassagyarmat’ta öldü. Hukuk öğrenimi gördü. Öğrenimini izleyen yıllarda Avusturya-Macaristan monarşisine karşı düşünceleri nedeniyle tutuklandı. Tutukluluğunun sona ermesinden sonra edebiyat uğraşının yanı sıra bir süre avukatlık, noterlik yaptı, kamu görevlerinde bulundu, 1861’de parlamentoya girdi.

Şiirlerinde karamsar idealist bir felsefenin etkileri gözlenir. Macaristan’ın bu tür şiirler yazan en büyük şairi kabul edilen Madach, asıl ününü şiirsel bir dram olan Az ember tragedidja’mn (“İnsanın Tragedyası”) yazarı olarak kazanmıştır. İnsanın yaşam savaşında bireysellik ve toplumsallık arasındaki çelişkileri ve insanlık tarihi boyunca önem kazanmış çeşitli konuları irdeleyen bu yapıt, felsefi içeriği, simgesel anlatımıyla Goethe’nin Faust’una benzetilmektedir. Yirmi-
yi aşkın dile çevrilmiş, Madach’a uluslararası ün kazandırmıştır. Yazarın oynanmak için düşünmemesine karşın, ilk kez 1883’te Budapeşte Ulusal Tiyatro-su’nda olmak üzere sayısız kez sahnelenmiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): Az ember tragedidja, 1860, (“İnsanın Tragedyası”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi