Dünya Edebiyatı

İlahi Komedya – Dante Nedir, Konusu, Özellikleri, Hakkında Bilgi

İlâhî Komedya. Dante’nin (Ö. 1321) âhiret yolculuğunu anlatan manzum eseri.

İlâhî Komedya’nın [La Diuina Commedia] orijinal adı Commedia olup Divina sıfatı ilk defa, konusu itibariyle ve uyandırdığı hayranlık dolayısıyla 1558 Venedik baskısında kullanılmıştır. Com­media ise aslında özel isim değil o dö­nemde sonu iyi biten (sevinçli) edebî ça­lışmaların genel adıdır.[tragedia “acıklı” karşıtı] Dante mektuplarında eserinden “kutsal şiir” diye bahseder.

İtalyanlar’ın en büyük şairleri ve dille­rinin yaratıcısı saydıkları Dante Alighieri’nin, yazımına muhtemelen 1307 yılın­da başlayıp 1322’de ölümünden kısa bir süre önce tamamladığı İlâhî Komedya İtalyan edebiyatının ana kaynakların­dan, Batı edebiyatının da önemli eserle­rinden biridir ve Hıristiyanlığın en büyük şiiri kabul edilmektedir. Önceleri -genel­likle minyatürlü- yazma nüshalarının el­den ele dolaştığı eser matbaanın icadıyla en çok basılan metinler arasına girmiş ve çeşitli dillere çevrilerek asırlar boyu Av­rupa’nın Kitâb-ı Mukaddes’ten sonra en fazla okunan kitapları arasında yer al­mıştır.

Eserin en büyük özelliklerinden biri, İtalyanca öğretiminde her zaman bir ders kitabı niteliğiyle okutulmasını sağlayan dilidir. Dante. bilinen on eserinden beşi­ni Ortaçağ’ın yazı dili olan Latince ile, İlâ­hî Komedya dahil diğer beşini ise İtal­yan edebiyat tarihinde ilk defa, halkın konuşma diline yakın olan İtalyanca’nın Floransa lehçesiyle yazmıştır. Şair, filozof ve ahlâk kuramcılığının yanında dil araştırmacılığıyla da tanınan ve bu konuda müstakil bir eseri bulunan [De uulgari eloquentia |halk dili üzerine] Dante, Floransa lehçesini diğer lehçelerden ve Toskana bölgesinin halk şairlerinden der­lediği kelimelerle zenginleştirip ilk gra­mer kurallarını belirleyerek modern İtal­yanca’nın kaynağı sayılan Toskana lehçe­sini olgunlaştırmış. bundan dolayı kendi­sine daima İtalyanca’nın yaratıcısı ve do­layısıyla İtalyanlar’ın kültür ve ilim ata­sı gözüyle bakılmıştır. Dante, özellikle bu eseri sebebiyle başlı başına bir bilim dalı konusu haline getirilmiş (Dantoloii), hakkında çeşitli üniversitelerde kürsüler ve birçok ülkede araştırma kurumlan açılmıştır.