Tarihi Şahsiyetler

III. William Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

WILLIAM III (1650-1702)

İngiltere, İskoçya ve İrlanda kralı. İngiltere’de Protestanlık’ın güçlenmesini sağlamıştır.

14 Kasım 1650’de La Haye’de doğdu, 19 Mart 1702’de Londra’da öldü. Orange Prensi ve Hollanda Genel Valisi II.Wiilem ile İngiltere Kralı I.Charles’m kızı Mary’nin oğludur.

Babası II.Willem’in 1650’de ölümünden sonra yönetimi ele geçiren Cumhuriyetçiler Orange hanedanının askeri ve siyasi yönetimden uzak tutulmasını kararlaştırmışlardı. Ancak İngiltere Kralı II.Charles ile ittifak yapan Fransa Kralı XIV. Louis’nin 1672’de Hollanda topraklarını işgale başlaması halkın cumhuriyetçi yönetime tepki duyarak Orange hanedanını desteklemeye başlamasına yol açtı. Şubat 1672’de başkomutanlık görevine getirilen William, Hollanda genel vekili cumhuriyetçi Johan de Witt’in Temmuz 1672’de istifası üzerine genel vekillik görevini de üstlendi. Avusturya imparatoru I.Leopold ve İspanya kralı ile ittifak yaptıktan sonra Eylül 1683’te saldırıya geçerek işgal altındaki topraklan kurtarmaya başladı. 1678’de imzalanan ve Fransa’nın Hollanda’nın bağımsızlığını kabul ettiği Nijmegen Antlaşması’yla savaş sona erdi.

William, Kasım 1677’de sonradan Il.James adıyla tahta çıkan York Dükü Il.James’in kızı Mary ile evlendikten sonra İngiltere’nin içişleriyle ilgilenmeye başladı. 1685’te tahta çıkan ve Katolik olan II. James’ in Avrupa’da Protestanlık’ı tehdit eden XIV.Louis ile yakınlaşmaya başlaması üzerine James’in muhaliflerinin de desteğiyle onu devirmeye karar verdi. Kasım 1688’de 15.000 kişilik bir orduyla Devon’a çıkarak Londra’ya doğru ilerlemeye başladı. II.James’in Fransa’ya kaçmasından sonra Nisan 1689’da William ve karısı, III.William ve II.Mary adıyla taç giydiler. Hemen ardından İskoçya da William’ın krallığını kabul etti.

Mayıs 1689’da Fransa’ya savaş ilan eden William, XIV. Louis’nin desteğiyle İrlanda’ya çıkan Il.James’i Temmuz 1690’da Boyne Savaşı’nda yenilgiye uğrattı. William’ın bazı Alman prensliklerinin, İsveç ve İspanya’nın desteğiyle Fransa’ya karşı sürdürdüğü savaş 1697’de Rijswijk Barış Antlaşması’nın imzalanmasıyla sona erdi.Bu antlaşmayla XIV.Louis,William’ ı İngiltere kralı olarak tanıyor ve Hollanda’ya bazı ticari imtiyazlar verilmesini kabul ediyordu. 1701’de Louis’nin IlI.James adıyla taht üzerinde hak iddia eden II.James’in oğlunu tanıması iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden gerginleşmesine yol açtı. William, 1702’de Fransa’ya karşı yeni bir savaş hazırlığı içindeyken attan düşerek öldü.

1689’da çıkarttığı Hoşgörü Yasası (Toleration Act) ile İngiltere’de dinsel hoşgörüyü sağlayan William’ ın döneminde Protestanlık yaygınlaşmış ve güçlenmiştir.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler