Tarihi Eserler

III. Mehmed Türbesi Mimari, Özellikleri, Hakkında Bilgi

III. Mehmed Türbesi. XVII. yüzyılın başlarında inşa edilen türbe.

Ayasofya Camii avlusunda Sultan II. Se­lim Türbesi’nin güneyinde köşe başında yer alan türbe III. Mehmed’in vefatından (ö. 1012/1603) sonra yaptırılmıştır. Tür­benin inşasına I. Ahmed zamanında dev­rin başmiman Dalgıç Ahmed Ağa tarafın­dan 1013 (1604) yılında başlanmış, daha sonra yerine geçen Sedefkâr Mehmed Ağa tarafından 1017’de (1608-1609) ta­mamlanmıştır.

Sekizgen plana sahip olan yapı çift kub­be ile örtülmüştür. Dış kubbe duvarlara, iç kubbe içeride yer alan sekiz sütunun taşıdığı sivri kemerlere oturmaktadır. Dış­tan mermer kaplamalı olan türbede cep­heler ikili düzen içinde üç sıra pencerelere sahiptir. Alt sıra pencereler dikdörtgen açıklıklı ve söveli, üst sıra pencereler sivri kemerli olarak düzenlenmiştir. Ayrıca kasnaksız olan kubbede yuvarlak kemerli dört pencere vardır. Yatay ve dikey silme­lerle cepheleri hareketlendirilmiş olan türbenin köşelerinde de iri kaval silme­ler bulunmaktadır. Cepheler, en üstte bir sıra mukarnas dizisi üzerinde yer alan bitkisel dekorlu bir friz ile son bulur. Ya­pının güney cephesinde alt sıra pencere­lerin üzerinde boydan boya cepheyi kap­layacak şekilde işlenmiş ve üç satır halinde düzenlenmiş yirmi dört mısralık bir kitabe mevcuttur.

Türbenin doğu cephesinde yer alan kapisi önünde geç dönemde yenilenmiş üç birimli bir revak bulunmaktadır. İki yan­dan kapatılarak ayrı birimler halinde tür­beye dahil edilen bu bölümde sütun baş­lıklarında, korkuluk levhalarında, ahşap kapı kanatlarında ve kalem işi süsleme­lerde barok özellikler görülmektedir. Ka­pının iki yanında, üstte birer manzara resmi ile altta çini karoları taklit eden kasetli kompozisyonlar vardır.